Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 09:17

  Τι σηματοδοτούν οι εξαγγελίες για τις ανατροπές στις συντάξεις χηρείας

  Τι σηματοδοτούν οι εξαγγελίες για τις ανατροπές στις συντάξεις χηρείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δ. Κατσαγάνη

  Δύο ανατροπές στο "πεδίο" των συντάξεων χηρείας ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις νέες συντάξεις χηρείας , σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε το περασμένο Σαββάτο με εκπροσώπους των συνταξιούχων.

  •  Η πρώτη ανατροπή αφορά στα υφιστάμενα ηλικιακά όρια  (με "ορόσημο" τα 55 έτη) στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας –τα οποία και θα καταργηθούν.
  •  Η δεύτερη αφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης – το οποίο θα αυξηθεί από το 50% στο 70%.

  Να σημειωθεί πως και οι δύο παραπάνω ανατροπές αφορούν τις νέες συντάξεις χηρείας, δηλαδή εκείνες που εκδόθηκαν για θανάτους συνταξιούχων, οι οποίοι επήλθαν από την 13η/5/2016  (σ.σ. έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) και, έπειτα.

  Αμφότερες οι υπό κατάργηση διατάξεις προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου, οδηγώντας στο πρώτο πεδίο (σ.σ. ηλικιακά όρια) είτε στη μη λήψη, είτε στην απώλεια της σύνταξης χηρείας σε όσες δικαιούχους δεν είχαν κλείσει τα 55 έτη κατά το θάνατο του συνταξιούχου συζύγου τους ή αντίστοιχα τα είχαν κλείσει, οπότε την ελάμβαναν για τρία χρόνια και, έπειτα την έχαναν μέχρι να κλείσουν τα 67 έτη τους.

  - Βάσει των κυβερνητικών ανακοινώσεων οι περιορισμοί αυτοί θα πάψουν  να ισχύουν και, συνεπώς, σύνταξη χηρείας θα δικαιούται κάθε σύζυγος θανόντος συνταξιούχου (που απεβίωσε από την 13η/5/2016 και έπειτα), ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή είτε έχει ηλικία κάτω είτε άνω των 55 ετών, ενώ η λήψη της συγκεκριμένης παροχής δεν θα διακόπτεται για κανένα χρονικό διάστημα.

  - Επίσης, στον ίδιο νόμο προβλεπόταν πως οι συντάξεις χηρείας για θανάτους που επήλθαν από την 13η/5/2016 υπόκεινται μείωση 50%  (δηλ. ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 50%), μάλιστα, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των θανόντων. Συνεπώς, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, δεν θα ισχύει η εν λόγω μείωση και αντί αυτής θα ισχύσει μείωση 30% (ή ποσοστό αναπλήρωσης 70%). Η μείωση αυτή θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

  Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος ο οποίος αποβίωσε στις 5 Ιουνίου 2016 (δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) ελάμβανε κύρια σύνταξη 1000 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με βάση το νόμο Κατρούγκαλου θα μπορούσε να φτάσει τα 800 ευρώ. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σύνταξη χηρείας θα ανέλθει στα 400 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 50%). Με βάση το πλαίσιο το οποίο ανακοίνωσε ότι θεσπίσει η κυβέρνηση, η σύνταξη χηρείας θα ανέλθει στα 560 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 560 ευρώ).

  Ερώτημα, πάντως, αποτελεί –προς το παρόν - αν οι παραπάνω εξαγγελθείσες ανατροπές στις συντάξεις χηρείας (σ.σ.: κατάργηση ηλικιακών ορίων, αύξηση ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%) θα ισχύσουν αναδρομικά από την 13η/5/2016 ή από την μελλοντική ημερομηνία δημοσίευσης των εξαγγελθεισών αλλαγών στο ΦΕΚ και έπειτα.

  - Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν συντάξεις χηρείας σε όσους αποκλείστηκαν από το εν λόγω δικαίωμα για θανάτους συνταξιούχων μετά την 13η/5/2016  (λόγω των υφισταμένων ηλικιακών ορίων) ενώ θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικές αυξήσεις 20% στις συντάξεις χηρείας που δόθηκαν μετά την παραπάνω ημερομηνία με βάση αιτήσεις που κατατέθηκαν, επίσης, μετά την ημερομηνία αυτή. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα σημαντικό επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα επιβάρυνε άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

  -  Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα συμβεί τίποτα από τα παραπάνω (δηλ. δεν θα δοθούν επιπλέον συντάξεις χηρείας, ούτε αυξήσεις σε όσους ήδη τις έχουν λάβει) και οι εξαγγελθείσες ανατροπές θα αφορούν μόνο τις συντάξεις χηρείας οι οποίες θα αφορούν θανάτους συνταξιούχους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης των επερχόμενων διατάξεων στο ΦΕΚ. Έτσι το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν ελαφρύτερο και θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό σταδιακά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ