Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαρ-2019 11:07

  Πολύτιμη παρακαταθήκη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αφήνει ο Ν. Καραμούζης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πολύτιμη παρακαταθήκη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αφήνει ο Ν. Καραμούζης

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ένα πλούσιο έργο που αναβάθμισε τον ρόλο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος σε μία κρίσιμη για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα περίοδο, αφήνει παρακαταθήκη στην ΕΕΤ και στον διάδοχό του, Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος Νίκος Καραμούζης που ολοκληρώνει σήμερα τη θητεία του στο τιμόνι της Ένωσης. 

  Έχοντας μία επιτυχημένη πορεία 30 ετών στο τραπεζικό σύστημα, ο Ν. Καραμούζης συνεισέφερε στην ΕΕΤ την πολύτιμη εμπειρία του και την δυναμική προσωπικότητά του, αλλάζοντας πλήρως το προφίλ και την παρεμβατικότητά της από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν  εξελέγη  ομόφωνα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όντας ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγη για πλήρη θητεία, ενώ δεν ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Ο Ν. Καραμούζης ήταν επίσης ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγη επί τη βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δράσης και ο πρώτος που καθιέρωσε ένα σύστημα εναλλαγής Προέδρου της Ένωσης με θητεία ορισμένου χρόνου και με ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης.

  Η δράση που ανέπτυξε η ΕΕΤ με άξονες την εξωστρέφεια, τη συλλογικότητα, το κύρος, την επιρροή και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να συνεχιστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤ που εξελέγη στις 26 Μαρτίου. 

  Παρουσιάζοντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου τον απολογισμό του έργου που συντελέσθηκε στην ΕΕΤ από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, ο κ. Καραμούζης ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη, όλους τους συνεργάτες και το προσωπικό της ΕΕΤ για την σκληρή και ποιοτική δουλειά που έγινε για την αναβάθμιση της Ένωσης Τραπεζών.

  Το έργο αυτό στόχευσε:

  - στην πλήρη αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της EET, εντός και εκτός Ελλάδος, 
  - στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις στο χρηματοπιστωτικό χώρο, 
  - στη διαμόρφωση μιας νέας ενεργούς συλλογικότητας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων όλων των στελεχών και διοικήσεων των τραπεζών ,
  - στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, την οικονομία, την κοινωνία και τους φορείς λήψεως αποφάσεων.

  Στο εσωτερικό της Ένωσης δημιουργήθηκαν 4 νέες διατραπεζικές επιτροπές, που συγκροτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο:

  1. Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, 
  2. Ψηφιακού Μετασχηματισμού, 
  3. CFOs, 
  4. Πληρωμών και λειτουργιών.

  Οι επιτροπές αυτές, σε συνεργασία με την αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίου, και σε συνδυασμό με τις λοιπές διατραπεζικές επιτροπές, παρήγαγαν σημαντικό έργο και προώθησαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κλάδου με την ευρύτερη έννοια. 

  Στη διάρκεια της θητείας Ν. Καραμούζη, η ΕΕΤ απέκτησε δύο νέα μέλη, την Επενδυτική Τράπεζα και την Praxia, ενώ τη συμμετοχή της στην ΕΕΤ  εξετάζει η Aegean Baltic.

  Επίσης, αναβαθμίστηκαν τα εσωτερικά συστήματα πληροφορικής και διαμορφώθηκε νέα πλατφόρμα όπου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες, οι μελέτες, τα πορίσματα επιτροπών, η agenda συναντήσεων και το υλικό που διανέμεται σε όλες τις επιτροπές της Ένωσης, καθώς και στις Επιτροπές της Federation Bancaire, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΤ. Στην παραπάνω πλατφόρμα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ΕΕΤ. 

  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών η ΕΕΤ πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, τρεις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 4 συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, 4 συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.Παράλληλα, η ΕΕΤ απέκτησε γόνιμες συνεργασίες με τα στελέχη των Υπουργείων, αλλά και με φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, τα επιμελητήρια και φυσικά με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΑΕ Ελληνικά Χρηματιστήρια. 

  Οι επαφές της ΕΕΤ στο εξωτερικό ήταν επίσης πολλές και σημαντικές. Με τις επισκέψεις στον SSM, στους Επιτρόπους της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο ΔΝΤ, στους επικεφαλής των θεσμών, η ΕΕΤ ανασκεύασε, έστω και εν μέρει, την αρνητική εικόνα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπιζόταν ως μέρος του ελληνικού προβλήματος, λόγω κυρίως του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, η ΕΕΤαποδείχθηκε σοβαρός συνομιλητής σε όλα τα κρίσιμα νομοθετήματα και τις διεργασίες, ενώ μέσω των επιτροπών της αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Ποιοτική και ποσοτική ήταν και η διεύρυνση της δραστηριότητας του ΔΙΑΣ, με τον κ. Καραμούζη να τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών αποτελεί μία από τις προκλήσεις για την επόμενη διοίκηση της ΕΕΤ.

  Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι βασικές προκλήσεις για τις τράπεζες αποτελούν η μείωση των NPLs,προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επανέλθουν στην παραδοσιακή δουλειά τους που είναι η χορήγηση δανείων, και η ταχεία προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις. Όπως είπε, το μέλλον δεν είναι πλέον το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων από τις τράπεζες, αλλά η προσφορά λύσεων που βασίζονται στις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές, που προσφέρουν ανεξαρτησία στον πελάτη να πραγματοποιεί συναλλαγές από απόσταση, με μεγαλύτερη ευκολία, ταχύτητα και λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων