Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαρ-2019 11:34

  Σταθάκης: Προχωράμε το νέο αγωγό αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας

  Σταθάκης: Προχωράμε το νέο αγωγό αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:08

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Β. Μακεδονία ανέφερε σήμερα μιλώντας στο Power & Gas Supply Forum ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ο ίδιος αναφερόμενος στις δυνατότητες και τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα ανέφερε ότι μπορεί να προσελκυθούν και να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 21,3 εκατ. ευρώ στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, του φυσικού αερίου και της εξοικονόμησης ενέργειας.

  Ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η οποία μετά τους διαγωνισμούς γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος, αναμένεται να φέρει επενδύσεις της τάξης των 8,5 δισ., στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τις επενδύσεις της ενεργειακής μετάβασης θα διατεθούν 8,8 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν και στην πλήρη εξάλειψη των 800 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι καταναλωτές για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) ενώ ακόμη 4 δισ. αναμένεται να διατεθούν για την επέκταση των δικτύων του φυσικού αερίου.

  Για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το επόμενο 10ήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) ενώ πριν το καλοκαίρι θα πάνε στη βουλή και οι συμβάσεις για την Κρήτη, οι οποίες έχουν ήδη σταλεί για τον προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Σκρέκας: Υπερζόμπι η ΔΕΗ

  Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας άσκησε σκληρή κριτική για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην οικονομική πορεία της ΔΕΗ. Ο κ. Σκρέκας μίλησε για εταιρεία "υπερζόμπι” της οποίας ο λόγος της λειτουργικής κερδοφορίας και δανεισμού αναμένεται να πέσει στο 1 προς 20. Ήδη από το 2017 η εταιρεία με λειτουργικά κέρδη 440 εκατ. και καθαρό χρέος 4 δις η ΔΕΗ εμφάνιζε λόγο καθαρού χρέους EBITDA 1 προς 9 δηλαδή βρισκόταν σε κατάσταση μη βιώσιμης εταιρείας. Φέτος η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία 200 εκατ. ευρώ δηλαδή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

  Ο ίδιος άσκησε κριτική και στο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία επί 4 χρόνια προσπαθεί να ολοκληρώσει την προμήθεια έξυπνων μετρητών και αποτυγχάνει και επιπλέον αναφέρθηκε και στα προβλήματα ηλεκτροδότησης και τις συχνές διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα στα νησιά.

  Τέλος ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτη χαρακτήρισε τραγέλαφο την κατάσταση κατάρρευσης της ΔΕΗ , η οποία υποχρεώνεται να πωλεί ενέργεια μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάτω από το κόστος. Ο ίδιος τόνισε ότι το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ εξασφάλιζε την απελευθέρωση της αγοράς με διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές, σημειώνοντας με αφορμή την τοποθέτηση της Β. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι επιχειρεί τον έλεγχο και τη χειραγώγησή τους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ