Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαρ-2019 07:54

  "Τσίμπησαν" οι τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή, αύξηση 9% σε ένα χρόνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Τσίμπησαν" οι τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή, αύξηση 9% σε ένα χρόνο

  Tα 265 εκατ. ευρώ άγγιξε το 2018 η αγορά των σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας που διακινούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως παυσίπονα, αναλγητικά, ρινικά αποσυμφορητικά, δερματικές αλοιφές, σιρόπια κ.ά) σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της εταιρείας IQVIA που καταγράφει διεθνώς δεδομένα στο χώρο της υγείας.

  Η αύξηση σε σύγκριση με το 2017 στις τιμές της εν λόγω κατηγορίας σκευασμάτων υπολογίζεται σε περίπου 9% μέσα σε ένα χρόνο, σε σχέση με τα 244 εκατ. που εκτιμάται πως ήταν η αξία της αγορά το 2017. Αντίθετα καταγράφεται  υποχώρηση στις πωλήσεις, στα 68 εκατ. τεμάχια το 2018 έναντι 72 εκατ. τεμαχίων το 2017. 

  Το 2017, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, άλλαξε το καθεστώς στα μη συνταγογραφούμενα με την απελευθέρωση της τιμής τους και παράλληλα την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στη συσκευασία από τις φαρμακευτικές, χωρίς εντούτοις αυτή να αποτελεί και την υποχρεωτική τιμή διάθεσης.

  Η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής ήταν ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών -μελών της Ε.Ε, όπου υπήρχε τιμή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, από το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη. Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν τότε πως οι τιμές στα ράφια των φαρμακείων θα έπαιρναν την "ανηφόρα”, αφού δεν θα υπήρχε έλεγχος από το κράτος και οι εταιρείες θα διαμόρφωναν την τιμή πώλησης.

  Οι αυξήσεις ήδη από την αρχή της απελευθέρωσης της τιμολόγησης μεσοσταθμικά κυμαίνονταν από 5% έως 7% (αν και από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας γινόταν λόγος για διψήφιο νούμερο), υπήρχαν όμως και μεμονωμένες περιπτώσεις που τα ποσοστά ανόδου ήταν κατά πολύ υψηλότερα. 

  Η απόφαση όμως για υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικής λιανικής τιμής  κράτησε μόλις ένα χρόνο, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως το μέτρο δεν λειτούργησε στην κατεύθυνση να συγκρατηθούν οι τιμές.

  Από την πλευρά τους, στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών ανέφεραν πως όσο ο τιμές ήταν υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας, οι μειώσεις ήταν συνεχείς και μεγάλες σε σημείο που πολλά από τα σκευάσματα χωρίς συνταγή να έχουν αποσυρθεί.

  Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ICAP πάντως έδειξε πως οι πωλήσεις φαρμάκων (σε τιμές λιανικής) από τα φαρμακεία είχαν πέρσι μικρές απώλειες. Ειδικότερα διαμορφώθηκαν σε 3.976,7 εκατ. το 2017 από 4.051,1 εκατ. το προηγούμενο έτος (μείωση 1,8%) και με εκτίμηση για 3.920 εκατ. το 2018.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων