Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαρ-2019 21:36

  WSJ: Αυξάνοντας τον κατώτατο Ελλάδα και Ισπανία δεν ακολουθούν το ρεύμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  WSJ: Αυξάνοντας τον κατώτατο Ελλάδα και Ισπανία δεν ακολουθούν το ρεύμα

  Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, αποφάσισαν φέτος να αυξήσουν σημαντικό τον κατώτατο μισθό, παρά την κληρονομία της υψηλής ανεργίας που τους άφησε η κρίσης χρέους της Ευρώπης, αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο "Αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό Ελλάδα και Ισπανία δεν ακολουθούν το ρεύμα".

  Οι αριστερές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες στοιχηματίζουν – ενάντια στην οικονομικά ορθόδοξη πολιτική – ότι αυτές οι αυξήσεις θα είναι καλές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως και για την υποστήριξη των ψηφοφόρων, σημειώνει η WSJ.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, ενώ η Ισπανία κατά 22%, με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι η αύξηση του κατώτατου είναι το τελευταίο πράγμα που οι οικονομίες τους χρειάζονται, όταν ακόμα εκατομμύρια άνεργοι αγωνίζονται να βρουν δουλειά μετά την ύφεση.

  Στο δημοσίευμα σημειώνεται πάντως ότι η ανεργία υποχωρεί το τελευταίο διάστημα, αν και παραμένει στο 14,1% στην Ισπανία και στο 18,5% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 3,2% στη Γερμανία και 3,6% στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο.

  Στην Ευρωζώνη η ανεργία είναι στο 7,8% και στην Ε.Ε. στο 6,5%.

  "Μια απότομη αύξηση του κατώτατου μισθοί θα μπορούσε να σταματήσει ή και να αναστρέψει την καθοδική τάση που παρατηρείται σήμερα στην ανεργία. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας, να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να επηρεάσει αρνητικά την πολύ αναγκαία ανάπτυξη των εξαγωγών", αναφέρει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάποια πιθανή ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών θα είναι βραχύβια, εκτιμά.

  Άλλοι οικονομολόγοι ωστόσο εκφράζουν την υποστήριξη τους: "Οι υψηλότεροι μισθοί τροφοδοτούν υψηλότερες δαπάνες, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και να οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας", αναφέρει ο Raymond Torres, οικονομολόγος στο think tank Funcas της Μαδρίτης. Σημειώνει επίσης ότι θα ήταν καλύτερο εάν οι αυξήσεις των μισθών ήταν πιο σταδιακές. Αλλά με τα επίπεδα των κατώτατων μισθών να παραμένουν κάτω από το 60% του μέσου μισθού και στις δύο χώρες, οι οικονομίες τους μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, αναφέρει.

  Η WSJ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα επέκτασης. Για συνολικά το 2018, τα στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 1,9%, ελαφρώς χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά, αλλά η επέκταση είναι αδύναμη για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% την τελευταία δεκαετία, σημειώνει η εφημερίδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων