Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 21:01

  ΔΝΤ: Πέντε δημοσιονομικές "βόμβες" λόγω του νέου κατώτατου μισθού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΝΤ: Πέντε δημοσιονομικές "βόμβες" λόγω του νέου κατώτατου μισθού

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Αρνητικές επιπτώσεις και στον κρατικό προϋπολογισμό –και όχι μόνο στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας– προβλέπει το ΔΝΤ λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% που αποφάσισε η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Συγκεκριμένα, το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, θα αυξήσει τις δαπάνες για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, θα μπορούσε να μειώσει -εμμέσως- τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές αλλά και τις εισπράξεις από φόρους στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα, αλλά και σε πιέσεις για αυξήσεις στις αμοιβές ακόμα και στο δημόσιο τομέα.

  Πιο αναλυτικά,  η σχετική κυβερνητική απόφαση θα έχει ως συνέπεια, κατά πρώτον, την αύξηση των δαπανών για 24 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό  (σ.σ. του ΟΑΕΔ), όπως τα βοηθήματα ανεργίας και τα βοηθήματα προστασίας της μητρότητας.

  Κατά δεύτερον, όμως, το ΔΝΤ μιλά για συνέπειες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αρνητικές, καθώς αν μειωθεί η απασχόληση ή αυξηθεί η απασχόληση στον "ανεπίσημο" τομέα της απασχόλησης (δηλ. αυξηθεί η "μαύρη", αδήλωτη εργασία), θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

  Με άλλα λόγια το Ταμείο εννοεί πως ο αυξημένος κατώτατος μισθός μπορεί να ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία, με συνέπεια την απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές υπέρ της μισθωτής απασχόλησης, καθώς οι εισφορές επιβάλλονται επί των δηλωμένων αμοιβών.

  Από την ανάπτυξη μίας τέτοιας πρακτικής από μερίδα επιχειρηματιών –με στόχο την απορρόφηση των νέων αυξημένων μισθολογικών και ασφαλιστικών βαρών – θα έχανε όμως έσοδα και η εφορία. Συγκεκριμένα, κατά τρίτον, σύμφωνα με το Ταμείο, έτσι θα μπορούσε  η αύξηση του κατώτατου να οδηγήσει  σε  μειωμένες εισπράξεις και από τη φορολογία των εταιρειών.

  Όχι μόνο αυτό, αλλά η δήλωση χαμηλότερων εισοδημάτων από την εργασία, θα μπορούσε –πιθανών- να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση όσων δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα, αναφέρεται  -κατά τέταρτον- στην έκθεση του ΔΝΤ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την αύξηση των σχετικών κρατικών κονδυλιών. Υπενθυμίζεται πως τα σημαντικότερα κοινωνικά επιδόματα δίδονται με εισοδηματικά κριτήρια (πχ Οικογενειακά, στέγασης, κλπ). Έτσι αν κάποιος εργαζόμενος δηλώσει χαμηλότερο εισόδημα  (πχ λόγω μίας μετατροπής της σύμβασης υπό την πίεση "απορρόφησης" των αυξημένων επιχειρηματικών βαρών λόγω της αύξησης του κατώτατου), θα μπορέσει είτε να πάρει κάποιο επίδομα, είτε να πάρει μεγαλύτερο επίδομα σε σχέση με πέρσι. Έτσι, όμως, θα αυξηθεί το πλήθος των δικαιούχων (ή τα ποσά των επιδομάτων των δικαιούχων) και, έτσι, η συνολική δημόσια δαπάνη.

  Κατά πέμπτον, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

  Αν και, όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση, οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα δεν συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, η πίεση για αυξήσεις στους μισθούς  (σ.σ. των δημοσίων υπαλλήλων) θα αυξηθεί.

  Το Ταμείο θεωρεί, δηλαδή, πως το όλο κλίμα αυξήσεων το οποίο έχει γεννήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

  Διαβάστε ακόμα:

  *Έξι "καμπανάκια" από Κομισιόν για την αύξηση του κατώτατου μισθού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων