Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 13:31

  Ο Μοσκοβισί ζητά να μπει τέλος στην "ομοφωνία" για τις αποφάσεις που αφορούν στην φορολογία στους Θεσμούς της Ε.Ε.

  Ο Μοσκοβισί ζητά να μπει τέλος στην "ομοφωνία" για τις αποφάσεις που αφορούν στην φορολογία στους Θεσμούς της Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία επιβεβαιώθηκε η "μαύρη λίστα” των χωρών που ακολουθούν αθέμιτες φορολογικές πρακτικές και ευνοούν σε διεθνές επίπεδο την φοροδιαφυγή, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, υποστήριξε μιλώντας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Capital.gr, ότι ήταν επιτυχία της Κομισιόν, του Ecofin και της ΕΕ η υιοθέτηση της 2ης λίστας των μη συνεργάσιμων χωρών σε θέματα φορολογίας. 

  Ο Επίτροπος λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές επανέφερε, μιλώντας στη συνάντηση με τα ΜΜΕ με αφορμή τη μη επίτευξη συμφωνίας για την φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών την ανάγκη, σε μια σειρά από φορολογικά θέματα, "να καταργηθεί η λήψη αποφάσεων με ομοφωνία και να υιοθετηθεί το καθεστώς της ενισχυμένης πλειοψηφίας”. Ειδικά δε σε αυτά που αφορούν το μαύρο χρήμα και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τον Επίτροπο είναι απολύτως αναγκαία.  

  Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέγραψε στα θετικά της συνεδρίασης την εξέλιξη σε σχέση με τις μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες και την υιοθέτηση της 2ης "μαύρης λίστας”, αλλά δήλωσε "απογοητευμένος” σε σχέση με τη συζήτηση για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών. Σε σχέση με αυτό το θέμα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι "δεν είναι δυνατόν 3 ή 4 Κράτη Μέλη να σταματάνε μια τέτοια συμφωνία”. Σημείωσε ότι "αν είχαμε ψηφοφορία με ενισχυμένη πλειοψηφία θα είχαμε ένα εξαιρετικά ενισχυμένο αποτέλεσμα”.

  Ενισχυμένη πλειοψηφία 

  "Ονειρεύομαι” είπε  "μια κανονική Ευρώπη όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία”, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια κράτη "δυσκολεύουν" τη μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα και συμπλήρωσε: "δεν θα αρχίσω να μετράω κράτη γιατί ακόμα, οι υποστηριχτές του QMV είμαστε μειοψηφία, αλλά δεν απευθύνομαι στα κράτη - μέλη, απευθύνομαι στους πολίτες. Γι' αυτό το θέτω ως θέμα ενόψει ευρωεκλογών. Πρέπει να τοποθετηθούν οι πολίτες, να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα, θέλω τα κόμματα να πάρουν θέση επ` αυτού. Ονειρεύομαι μια πλειοψηφία όπου 700 ευρωβουλευτές θα ζητούν από το Συμβούλιο κατάργηση της ομοφωνίας σε φορολογικά θέματα. Δεν ασχολούμαι με το τι λένε οι υπουργοί τώρα, οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο της Ιστορίας και πρέπει να έχουμε γενικώς αίσθηση της Ιστορίας. Ονειρεύομαι μια κανονική Ευρώπη, και με το κανονική εννοώ μια Ευρώπη που με δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορεί να παράγει δημόσια αγαθά, με δημόσιες πολιτικές", τονίζει ο Επίτροπος. "Η ομοφωνία είναι η κληρονομία του παρελθόντος".

  Παρ’ όλ’ αυτά διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών "δεν έρχεται ως έκπληξη για αυτόν” και επεσήμανε ότι "η συζήτηση για τον ψηφιακό φόρο δεν έχει πεθάνει - καταφέραμε να την βάλουμε στην ατζέντα, πρέπει να καταλάβουν, οι χώρες που αντιδρούν, ποιο είναι το διακύβευμα και να πάμε μπροστά”. "Σε κάθε περίπτωση θέσαμε το θέμα και πλέον έχουμε ενισχύσει και την όποια συζήτηση γινόταν στο επίπεδο του OΟΣΑ”. Σε σχέση με τις απειλές από την πλευρά των ΗΠΑ για το θέμα προς τη Γαλλία και τις άλλες χώρες που έχουν επιβάλει τέτοιου είδους φορολογία μονομερώς, ο Επίτροπος τόνισε: "δεν είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης μεταξύ συμμάχων”.

  Η 2η μαύρη λίστα 

  "Φοβήθηκα ότι οι Υπουργοί θα ανέβαλαν την απόφαση για τη μαύρη λίστα”, παραδέχθηκε ο Επίτροπος και προειδοποίησε: "αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, θα έστελνε το μαύρο μήνυμα”. Επεσήμανε δε ότι πριν από τη σημερινή ημερομηνία είχε έναν τεράστιο όγκο επαφών με Υπουργούς για το θέμα. "Η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή, πολλοί που δεν ξέραν ότι καν υπήρχε η Κομισιόν βρήκαν τον δρόμο για το γραφείο μου”, σημείωσε.

  Ξεκαθάρισε δε ότι "η σύνθεση της λίστα αντανακλά το ότι πολλοί άλλαξαν το φορολογικό καθεστώς τους και αυτό συνέβη γιατί τους πιέσαμε, με την ύπαρξη της ίδιας της λίστας, αλλά και με τη συνεργασία που είχαμε μαζί τους, μέσω διαλόγων, αμέσως μετά την υιοθέτηση της πρώτης λίστας”. "Είχαν πολλές ευκαιρίες να διορθώσουν τα κακώς κείμενα”, είπε. "Είχαμε κριτήρια, διαφανή κριτήρια, με την υποστήριξη των κρατών-μελών που μας έδωσαν συγχαρητήρια στο Ecofin, φέραμε ένα αποτέλεσμα: το 2017 είχαμε 17 χώρες στη μαύρη λίστα και 43 γκρι, τώρα έχουμε 15 στη μαύρη και 34 στη γκρι”.

  Διευκρίνισε δε ότι "πρώτον οι χώρες δεν είναι οι ίδιες: 5 μείναν στις 15, 3 πήγαν στη γκρι λίστα πέρσι μετά από διορθώσεις που έκαναν και τις ξαναβάλαμε στη μαύρη λίστα και 7 χώρες πήγαν από τη μαύρη στη γκρι λίστα, ακριβώς γιατί έκαναν αυτό που πρέπει”. "Οι χώρες είναι λιγότερες στις δύο λίστες και αυτό συνέβη γιατί τους κάναμε να συμμορφωθούν”, τόνισε.

  Αναλυτικά, ο Επίτροπος δήλωσε ότι "επήλθε πραγματική αλλαγή, 100 περίεργα φορολογικά καθεστώτα άλλαξαν, 16 Κράτη ανά τον κόσμο απέκτησαν πιο διαφανή φορολογικά καθεστώτα, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις, τα ευρωπαϊκά λεφτά δεν θα διακινούνται από τις χώρες της μαύρης λίστας, - κακώς τα κράτη-μέλη  δεν πήραν μέτρα και κυρώσεις”.

  Ο νέος Επίτροπος 

  Tέλος ο Επίτροπος Μοσκοβισί περιέγραψε τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διάδοχός του λέγοντας "όποιος πάρει το πόστο της φορολογίας πρέπει να πληροί τρία κριτήρια: να κρατήσει τη φορολογία ως υψηλή προτεραιότητα για την Κομισιόν, να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου της Κομισιόν και πρέπει να είναι Επίτροπος βαρέων βαρών και όχι ελαφρών βαρών, γιατί αλλιώς χάνεται η δυναμική του χαρτοφυλακίου". "Θα μπορούσαμε να υπαναχωρήσουμε στο παρελθόν και αυτό είναι εύκολο και πιθανό αν πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται, ή ο Επίτροπος δεν είναι βαρέων βαρών". Θυμήθηκε μάλιστα πως ο ίδιος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας: "δεν το ήξερα και μου τηλεφωνεί ο επικεφαλής του καμπινέ μου Ολιβιέ Μπαγί και μου λέει `ξέρεις, θα έχεις και τη φορολογία`. Ρωτάω τον Γιούνκερ, με τον οποίο ήμασταν φίλοι: `καλά γιατί δε μου το είπες;` και μου απάντησε: `αν στο είχα πει φοβόμουν ότι θα είχες αρνηθεί΄". 

  Για το Capital.gr 
  Θάνος Αθανασίου 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων