Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 07:55

  Η ΕΕ αλλάζει τους όρους των πληρωμών

  Η ΕΕ αλλάζει τους όρους των πληρωμών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την ώρα που η ελληνική πολιτεία προσπαθεί ακόμη να μεταφέρει στην καθημερινότητα των συναλλαγών μεταξύ παραγωγών και σούπερ μάρκετ την πληρωμή των πρώτων μέσα σε 60 ημέρες, υιοθετώντας σχετική κοινοτική οδηγία, η ΕΕ προχωρά ένα βήμα παρακάτω.

  Νέα οδηγία για τις αθέμιτες πρακτικές, που προωθεί η ΕΕ, μειώνει τον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων στο μισό, δηλαδή στις 30 ημέρες, ενώ διατηρεί την πληρωμή στις 60 ημέρες για τα υπόλοιπα μη ευπαθή αγροτικά προϊόντα.

  Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής, εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το επόμενο βήμα είναι η επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών εντός 24 μηνών και η εφαρμογή τους 30 μήνες από την θέσπισή τους.

  Το νέο πλαίσιο αγγίζει τους μικρής και μεσαίας κλίμακας προμηθευτές που έχουν ετήσιο τζίρο μικρότερο από 350 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι προμηθευτές θα διαχωριστούν σε πέντε υποκατηγορίες με βάση το τζίρο τους (μέχρι 2 εκατ. ευρώ, 10 εκατ. ευρώ, 50 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα και εκείνον της μεταποίησης τροφίμων, οι μικρές μονάδες εκμετάλλευσης στην ΕΕ χάνουν από 2,5 έως 8 δισ. ευρώ ετησίως (1%-2% του κύκλου εργασιών τους) λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

  Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες

  Οι νέοι κανόνες, που υιοθετήθηκαν, απαγορεύουν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως την καθυστέρηση πληρωμών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, τις καθυστερημένες μονομερείς ακυρώσεις ή αναδρομικές αλλαγές των παραγγελιών, την άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συμβόλαιο με τους προμηθευτές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των παραγωγών) και την κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

  Τίθενται επίσης εκτός νόμου οι απειλές για αντίποινα εναντίον των προμηθευτών, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των προϊόντων τους από σχετικούς καταλόγους ή η καθυστέρηση πληρωμών, ως αντίδραση στην υποβολή καταγγελιών. Δε θα μπορούν επίσης να απαιτούνται πληρωμές από τους προμηθευτές για προϊόντα που χαλούν ή καταστρέφονται στις εγκαταστάσεις του αγοραστή, εκτός αν κάτι τέτοιο έχει προκληθεί λόγω της αμέλειας του προμηθευτή, ή να υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πληρώνουν για τη διερεύνηση παραπόνων από τους τελικούς πελάτες.

  Άλλες πρακτικές, όπως η επιστροφή των απούλητων προϊόντων στον προμηθευτή χωρίς να καταβληθεί το αντίτιμο αγοράς, ο εξαναγκασμός των προμηθευτών να πληρώνουν για τη διαφήμιση των προϊόντων, οι χρεώσεις προς τους προμηθευτές για τη δημιουργία αποθεμάτων και την εισαγωγή των προϊόντων τους στους εμπορικούς καταλόγους, ή η επιβολή έκπτωσης στην τιμή πώλησης του προμηθευτή, θα απαγορεύονται επίσης, εκτός εάν κάτι από αυτά έχει ρητά συμπεριληφθεί προηγουμένως στη συμφωνία προμήθειας.

  Οι προμηθευτές θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες στην έδρα τους, ακόμη και αν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές πραγματοποιούνται σε άλλο σημείο της ΕΕ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων