Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Μαρ-2019 08:52

  "Ένεση" ρευστότητας στη ΔΕΘ-Helexpo

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ένεση" ρευστότητας στη ΔΕΘ-Helexpo

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την εξαίρεση της ΔΕΘHelexpo από την εφαρμογή των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Σχετική πρόνοια υπάρχει στο νομοσχέδιο-"σκούπα" του υπουργείου που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

  Ο λόγος που επικαλείται ο νομοθέτης είναι ότι η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ φέρει η ίδια τον οικονομικό κίνδυνο των δραστηριοτήτων της, έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν λαμβάνει καμία μορφή δημόσιας ή κρατικής χρηματοδότησης και το σύνολο των οικονομικών της πόρων προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την άσκηση των εμπορικών της δραστηριοτήτων, ενώ δρα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

  Είναι όμως έτσι; Όχι ακριβώς. Στη ΔΕΘ-Helexpo, που αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, τον Μάρτιο του 2017 ο βασικός και αποκλειστικός μέτοχος της, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, της παρείχε ένεση ρευστότητας, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 4,189 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2016 ο μέτοχος, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, ενέκρινε σε έκτακτη γενική συνέλευση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,189 εκατ. ευρώ, ποσό που κατεβλήθη στην εταιρεία τον Μάρτιο του 2017. Στην τελευταία οικονομική χρήση 2017 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 11,884 εκατ. ευρώ, από 11,732 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους 921.563 ευρώ έναντι ζημιών 1,842 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, βάσει του Ν. 4412/2016 που ρυθμίζει τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, ορίζεται ρητά ότι οι "οργανισμοί δημοσίου δικαίου" είναι υποχρεωμένοι να συνάπτουν τις συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες τού ως άνω νόμου. Όμως με βάση τον Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ Α 16/2013), και τον Ν. 4368/2016 προκύπτει η βούληση του νομοθέτη να εξαιρέσει τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ακόμα και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η αναγκαιότητα να λειτουργήσει αυτή κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Επίσης η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ δεν εμπίπτει στην έννοια των "οργανισμών δημοσίου δικαίου", όπως αυτή ορίζεται στον Ν. 4412/2016 (Α 147/2016) που ρυθμίζει τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, "γιατί, ακόμα και εάν θεωρηθεί ότι έχει συσταθεί για την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος, οι ανάγκες αυτές εμπίπτουν στον βιομηχανικό ή εμπορικό τομέα", αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του τελευταίου νομοσχεδίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων