Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Μαρ-2019 08:41

  Τι αλλάζει στις μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι αλλάζει στις μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τη δυνατότητα παράτασης των εμπορικών μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίων για ακόμη μια 12ετία από τη λήξη τους με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει, εφόσον το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί και δεν υφίσταται αντισυμβατική διακράτηση.

  Συγκεκριμένα ρυθμίζεται το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων εμπορικής μίσθωσης ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση και αφορά στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία της ΕΕ για το εμπορικό απόρρητο.

  Με την προτεινόμενη ρύθμιση: επαναφέρεται η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων, δίχως γεωγραφικό περιορισμό, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής στο σύνολο των εμπορικών μισθώσεων ενώ όπως υποστηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση διασφαλίζονται κατ’ απόλυτο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου ως ιδιοκτήτη - εκμισθωτή. Επίσης με την προτεινόμενη διάταξη εξασφαλίζεται η εφαρμογή των ανωτέρω και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι άλλωστε εντάσσονται στον δημόσιο τομέα.

  "Η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμη εμπορική αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου με ουσιαστική αναβάθμισή τους, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την αγορά εργασίας" όπως αναφέρεται. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα παράστασης μέχρι και 12 χρόνια από τη λήξη τους υφιστάμενων μισθώσεων ακινήτων υπό την προϋπόθεση , μεταξύ άλλων, υποβολής βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση του ακίνητου.

  Με τον νόμο του 2014 η δυνατότητα παράτασης αυτών των εμπορικών μισθώσεων περιορίστηκε μόνο σε παραμεθόριους νησιωτικούς τόπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τουριστικοί τόποι. Όμως, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η συρρίκνωση του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων και η συνακόλουθη εξάλειψη της δυνατότητας παράτασης μισθώσεων που αφορούν ακίνητα που δεν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, έχει οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως η αδυναμία ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, η συρρίκνωση του ενδιαφέροντος επένδυσης σε έργα ανακαίνισης και εν γένει αναβάθμισης των κτιρίων και των υποδομών τους, ακόμη δε και σε διακοπή της λειτουργιάς ορισμένων επιχειρήσεων, με την συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για το δημόσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων