Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 17:32

  Τζ. Ράις: Απόφαση της Ελλάδας το εάν θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση δανείων προς το ΔΝΤ

  Τζ. Ράις: Απόφαση της Ελλάδας το εάν θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση δανείων προς το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόφαση που επαφίεται ξεκάθαρα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προφανώς θα αποφασίσει για το θέμα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δανειστές της, είναι μια πιθανή πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ο διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στην προγραμματισμένη ενημέρωση από μέρους του των εκπροσώπων του Τύπου, στην Ουάσινγκτον.

  "Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας", αρκέστηκε να προσθέσει.

  Σε ερώτηση εάν τα μέτρα που έχει προδιαγράψει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των "κόκκινων δανείων" είναι αρκετά για την ριζική αντιμετώπισή του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες καθώς, όπως σημείωσε, το ΔΝΤ δεν έχει τρέχον πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά βρίσκεται σε περίοδο "μεταπρογραμματικής εποπτείας" της.

  Περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα θα υπάρχουν στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα, την οποία το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, είπε ο κ. Ράις.

  Αναφερόμενος στην Βενεζουέλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει "μία από τις πλέον περίπλοκες καταστάσεις" μπροστά στις οποίες έχει βρεθεί το ΔΝΤ, σε επίπεδο οικονομικής κρίσης.

  Για το ζήτημα πιθανής αναγνώρισης της κυβέρνησης του ανακηρυχθέντος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικού προέδρου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ως της νόμιμης κυβέρνησης από πλευράς ΔΝΤ, ο κ. Ράις εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός, αναφέροντας ότι "σε τέτοιες ρευστές καταστάσεις, ακολουθούμε τις κατευθύνσεις της διεθνούς κοινότητας και των κρατών - μελών του Ταμείου". Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται ακόμη επί τάπητος ζήτημα αναγνώρισης της κυβέρνησης Γκουαϊδό, δεδομένου ότι βασικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

  Ο Τζέρι Ράις, τέλος, χαιρέτισε τα μέτρα στην κατεύθυνση της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση της Κίνας.

  Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων