Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 20:34

  Οι δύο προϋποθέσεις για να αλλάξει η ΕΚΤ τα όρια αγορών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι δύο προϋποθέσεις για να αλλάξει η ΕΚΤ τα όρια αγορών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες

  Του Γιάννη Αγγέλη 

  Οι εκτιμήσεις όσων έχουν εμπλακεί στις συγκεκριμένες συζητήσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου, ΕΚΤ και ΤτΕ συγκλίνουν στο ότι ένα πρώτο προσεκτικό βήμα θα μπορούσε να είναι η αύξηση, κατά μισό δισ. ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, της έκθεσής τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. 

  Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ο Μ. Ντράγκι είχε υποσχεθεί – σε κατ’ ιδίαν επαφές με την Κυβέρνηση - χωρίς όμως να δεσμευθεί οριστικά για το πότε, ότι η ΕΚΤ μπορεί και θα συζητήσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα εξαιρετικά χαμηλά όρια που περιορίζουν τις ελληνικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τα όρια αυτά σήμερα δεν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, όταν στην πλειονότητα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια κρατικού χρέους. 

  Η αύξηση του ορίου αυτού κατά 2 περίπου δισ. ευρώ για τις 4 ελληνικές τράπεζες, ενώ σαν μέγεθος είναι πολύ μικρό, εντούτοις, μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξαιρετικά "ρηχή", εγχώρια, δευτερογενή αγορά, επηρεάζοντας τιμές, αποδόσεις, κ.λ.π., ενώ παράλληλα προσφέρει στις τράπεζες ένα επιπλέον εργαλείο ενίσχυσης της κερδοφορίας τους. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι προϋποθέσεις που κατ’ αρχήν θα κρίνουν την "ταχύτητα" με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ έχουν να κάνουν αφενός με τη στάση που θα κρατήσει το Eurogroup όσο αφορά την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών και τη μεταφορά τους στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ και αφετέρου με την πορεία μετά την έκδοση του, του δεκαετούς ομολόγου. 

  Με άλλα λόγια, αν οι Υπουργοί Οικονομικών δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των κερδών από τα  ANFAs και τα SMPs κρίνοντας επαρκή την μεταμνημονιακή πορεία της οικονομίας και το ίδιο συμβεί με τις αγορές όσον αφορά την αποδοχή του δεκαετούς ομολόγου με βελτίωση της τιμής του και μείωση των αποδόσεών του, τότε οι προϋποθέσεις για το μεγάλο βήμα της (μικρής) αύξησης των ορίων κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες θα θεωρηθεί από την ΕΚΤ ως "ασφαλές" για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

  Χρονικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά σύντομα μετά την απόφαση του Eurogroup και την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.   

  Φαίνεται όμως ότι στην ΕΚΤ όπως και στην Κομισιόν οι κινήσεις που γίνονται και αφορούν την Ελλάδα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, καθώς οι δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θέλουν να φανεί ότι η οποιαδήποτε απόφασή τους θα μπορούσε έστω και έμμεσα να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα… 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων