Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 18:39

  Ανοικτή η συζήτηση για την αύξηση του ορίου αγορών ομολόγων από τις τράπεζες

  Ανοικτή η συζήτηση για την αύξηση του ορίου αγορών ομολόγων από τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η συζήτηση έχει ανοίξει ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 στην Σύνοδο Κορυφής όταν ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το σχετικό αίτημα στον Ντράγκι. Και έκτοτε οι ανταλλαγές απόψεων έχουν προχωρήσει σε θετική κατεύθυνση, αλλά το θέμα δεν έχει έρθει ακόμα στο δ.σ. της ΕΚΤ, για να υποστηριχθεί σχετική απόφαση που θα επιτρέπει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να αυξήσουν στην δευτερογενή αγορά τις αγορές τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

  Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι η σχετική συζήτηση έχει αναθερμανθεί και είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε συνδυασμό με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου – που εκτός απροόπτου – είναι θέμα του επόμενου δεκαήμερου.

  Οι ελληνικές τράπεζες "ζητούν” από τον Ντράγκι μέσω της κυβέρνησης – αίτημα το οποίο θα πρέπει να στηρίξει ο διοικητής της ΤτΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων τουλάχιστον κατά μισό δισ. ευρώ για κάθε μια τράπεζα στη δευτερογενή αγορά.

  Εφ' όσον η ΕΚΤ προχωρήσει στην προσαρμογή αυτή είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες θα είναι άμεσες όσον αφορά τόσο τη διεύρυνση της παρουσίας ξένων θεσμικών, όσο και στη βελτίωση τιμών και αποδόσεων για τους κρατικούς τίτλους, καθώς μπορεί μεν η αύξηση της συμμετοχής τους να είναι μικρή (μόλις 2 δισ. ευρώ εφ' όσον εγκριθεί), αλλά λόγω του μικρού βάθους της εγχώριας αγοράς θα έχει σημαντική επίδραση στην διαμόρφωση των τιμών.

  Μέχρι στιγμής η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι εξαιρετικά περιορισμένη και σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις δεν ξεπερνά τα 8 – 9 δισ. ευρώ. Οπότε μία αύξηση κατά 20% εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις πλευρές.

  Κρίσιμο σημείο πάντως για να ενεργήσει σχετικά το δ.σ. της ΕΚΤ, είναι το να είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι η ΤτΕ θα υποστηρίξει στο σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο...

  Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα προηγηθεί, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου. Και μόνο εφ' όσον μια τέτοια έκδοση τύχει καλής υποδοχής από τις αγορές όπως για παράδειγμα συνέβη με το τελευταίο πενταετές ομόλογο, οι προϋποθέσεις για την αύξηση του ορίου παρέμβασης των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά θα μπορέσουν να υπάρξουν.

  Να σημειωθεί ότι το τελευταίο πενταετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2010 με κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%, ενώ ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, το ΥΠΟΙΚ προχώρησε έκδοση επταετούς ομολόγου για 5 δισ. ευρώ με κουπόνι 5,9% και απόδοση 6%.

  Η επικείμενη έκδοση του δεκαετούς εφ' όσον οι συνθήκες επιτρέψουν την υλοποίησή της, αναμένεται να κινηθεί ελαφρά κάτω του 4% (απόδοση), καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές μετά και την επιτυχή αναπάντεχη έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου θεωρούνται άμεσα ευνοϊκές.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων