Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 22:00

  Aλαλούμ με τις τριετίες στο παρά… ένα της αύξησης του κατώτατου μισθού

  Aλαλούμ με τις τριετίες στο παρά… ένα της αύξησης του κατώτατου μισθού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τεράστια σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σε έως 110.000 επιχειρήσεις σε σχέση με το νέο  μισθολογικό "καθεστώς" το οποίο ισχύει από τον τρέχοντα μήνα για όσους εργαζομένους, το 2012, είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας    (έχοντας προϋπηρεσία πάνω από 3 χρόνια), και έτσι ελάμβαναν υψηλότερο μισθό σε σχέση με εκείνο που ελάμβαναν εκείνοι που είχαν προϋπηρεσία κάτω από 3 χρόνια.

  Και αυτό μόλις μία ημέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία του υπουργείου Εργασίας για τη δήλωση, από πλευράς εργοδοτών, στο σύστημα "Εργάνη" του νέου κατώτατου των 650 ευρώ (μικτά). Μετά την προχθεσινή ανταλλαγή "πολεμικών" ανακοινώσεων μεταξύ του αρμοδίου υπουργείου από τη μία μεριά και του ΣΕΒ και διαφόρων περιφερειακών βιομηχανικών ενώσεων από την άλλη σε σχέση με το θέμα, ήλθε χθες και η ΓΣΕΕ να λάβει θέση.

  Η θέση αυτή  (σ.σ. της ΓΣΕΕ) αποτελεί την τρίτη κατά σειρά άποψη επί του θέματος, μετά από την πρώτη την οποία φέρει η  κυβέρνηση  και τη δεύτερη που φέρει ο ΣΕΒ.  Συγκεκριμένα, οι τρεις βασικές θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί έχουν ως ακολούθως:

  · Η  ΓΣΕΕ επισημαίνει πως δεν έχουν καταργηθεί οι διατάξεις που προβλέπουν επίδομα τριετίας και συνεπώς πρέπει να δοθεί  αύξηση 11% στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ θεωρεί πως η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου " δεν παίρνει σαφή θέση ως προς το θέμα της αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας των εργαζομένων".
  · Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ θεωρεί πως οι διατάξεις για προσαυξήσεις μέσω του επιδόματος τριετίας "έχουν καταργηθεί δια νόμου", ενώ η εγκύκλιος του Υπουργείου "στην ουσία τις ανατρέπει". Έτσι δεν πρέπει να δοθεί η σχετική αύξηση.
  · Το δε υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει ότι "το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο τόσο με την Υπουργική Απόφαση της κ. Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες". Συνεπώς, προφανώς, υποστηρίζει την αύξηση.

  ΓΣΕΕ: Δεν έχουν καταργηθεί οι τριετίες, αλλά είναι ασαφής η κυβερνητική θέση

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της κορυφαίας εργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, σε επιστολή της προς την Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, καλεί το Υπουργείο Εργασίας να καταργήσει άμεσα τις μνημονιακές διατάξεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  Ωστόσο, πριν από αυτήν την πρόταση, η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως η ενεργοποίηση της νομοθεσίας του 2013 για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού " αφορά αποκλειστικά στη διαδικασία – μηχανισμό διαμόρφωσης του νομοθετικά πλέον καθοριζόμενου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και όχι τις μη καταργημένες και συνεπώς ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξησή τους λόγω προϋπηρεσίας".
  Επίσης, από εργατικής συνδικαλιστικής πλευράς τονίζεται πως   "η σύγχυση αυτή επιτείνεται τόσο από το γεγονός ότι" η πρόσφατη " Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (σ.σ. με την προβλέπεται η αύξηση του κατώτατου και στους έχοντες προϋπηρεσία) δεν παίρνει σαφή θέση ως προς το θέμα της αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας των εργαζομένων, όσο και από τη διατήρηση σε ισχύ διατάξεων που περιορίζουν τα κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων, όπως κατ’εξοχήν είναι οι διατάξεις που αναστέλλουν επ’αόριστον την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας του κατώτατου μισθού μετά την 14-2-2012".

  Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ παραδέχεται ότι υπάρχει ασάφεια τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία, όσο και στην εγκύκλιο την οποία εξέδωσε το Υπ. Εργασίας κατ΄εφαρμογής αυτής της ασαφούς νομοθεσίας. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν έχουν καταργηθεί οι τριετίες και, έτσι, πρέπει αύριο να δοθούν αυξήσεις σε όσους μισθωτούς τις είχαν κατοχυρώσει τριετίες το Φεβρουάριο του 2012.

  ΣΕΒ: Έχουν καταργηθεί οι τριετίες - Η κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει νέα εγκύκλιο

  Υπενθυμίζεται  και πως από πλευράς ΣΕΒ, στο προχθεσινό δελτίο Τύπου του, επισημαίνεται η ασάφεια της υπουργικής εγκυκλίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στους έχοντες προϋπηρεσία, αν και προτείνεται  διαφορετική λύση σε σχέση με εκείνη που προτείνει η ΓΣΕΕ.

  Συγκεκριμένα, οι βιομήχανοι επισημαίνουν πως "σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο κατώτατος μισθός νοείται ως μία "μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς", δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά την 14.2.2012.

  Επίσης, από το ΣΕΒ και τις άλλες βιομηχανικές ενώσεις  τονίζουν πως με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου στους έχοντες προϋπηρεσία, "ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου". Και καταλήγουν λέγοντας "αν αυτό επιθυμεί το Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να νομοθετήσει αναλόγως", δηλαδή –όπως ερμηνεύουν αναλυτές τη θέση των βιομηχάνων- να επαναφέρει τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας. " Διαφορετικά", σύμφωνα με το ΣΕΒ " θα πρέπει άμεσα  (σ.σ. το Υπουργείο) να εκδώσει νέα εγκύκλιο στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας"  (σ.σ. με την οποία να αποσαφηνίζει πως δεν ισχύει η αύξηση στους έχοντες προϋπηρεσία).

  Συνεπώς, βάσει των θέσεων του ΣΕΒ, αύριο δεν θα πρέπει να λάβουν αύξηση 11% όσοι εργαζόμενοι είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το Φεβρουάριο του 2012.

  Υπουργείο Εργασίας :  Ξεκάθαρη η Υπουργική Απόφαση και η εγκύκλιος

  Από την πλευρά του, το Υπουργείο, στην προχθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι "το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το Υπουργείο Εργασίας τόσο με την Υπουργική Απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες".

  Με άλλα από κυβερνητικής πλευράς, προς το παρόν, εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται καμία νομοθετική αλλαγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και καμία νέα διευκρινιστική εγκύκλιο. Συνεπώς οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζομένους με προϋπηρεσία άνω των 3 ετών (κατοχυρωμένη τον Φεβρουάριο του 2012), θα πρέπει αύριο να δώσουν αύξηση 11% στους μισθωτούς αυτούς.

  Η αναφορά της Κομισιόν

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό αναφέρεται η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, εκεί αναφέρεται ότι, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού για όσους είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012, "επί της αρχής" η νομοθεσία του 2014 (σ.σ. με την οποία ορίζεται ο κατώτατος μισθός ως μοναδιαία αξία) "θα έπρεπε” να οδηγήσει στην "κατάργηση" αυτών των επιδομάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην κοινοτική Έκθεση, "η νομική ερμηνεία αυτής της πρόβλεψης δεν είναι απλή και οι ελληνικές αρχές αποσαφήνισαν με υπουργική απόφαση ότι αυτή η αναφορά (σ.σ. της διάταξης του 2014), όπως εκείνης περί μοναδιαίας αξίας, αποκλείει τη διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού στη βάση της ηλικίας και δεν καταργεί τα επιδόματα προϋπηρεσίας".

  "Την ίδια ώρα”, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, "παραμένει σε ισχύ" διάταξη που προβλέπει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10% του εργατικού δυναμικού. Πάντως η Κομισιόν σημειώνει πως "μία τέτοια δομή κλιμάκωσης” των μισθών των εργαζομένων με προϋπηρεσία "μπορεί επιδράσει αρνητικά την απασχόληση των πιο ηλικιωμένων εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων