Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 08:28

  "Τρέχουν" για το νέο πλαίσιο προστασίας του ν. Κατσέλη

  "Τρέχουν" για το νέο πλαίσιο προστασίας του ν. Κατσέλη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:08

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ενώ αναμένεται σήμερα η Έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το μεγάλο αγκάθι του νέου νόμου Κατσέλη φαίνεται να οδηγεί σε μία ακόμη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών.

  Η συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν οι ενστάσεις των "θεσμών" για το πλαίσιο του νέου καθεστώτος προστασίας αδύναμων δανειοληπτών και να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου ώστε αυτό να κατατεθεί ενδεχομένως και αύριο στη Βουλή.

  Σημειώνεται ότι αύριο εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί στον υφιστάμενο νόμο 3869/2010. Στόχος, πάντως, είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου, καθώς πιέζει χρονικά ο ορίζοντας του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

  Οι "θεσμοί" θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά τα κριτήρια προστασίας που αφορούν αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ και ύψος δανεισμού του οφειλέτη με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ.

  Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε το Capital.gr, μετά τη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών την προηγούμενη Πέμπτη, το κλίμα γύρω από το περιεχόμενο του νέου νόμου Κατσέλη άρχισε να θολώνει και πάλι, εγείροντας αυξημένες ανησυχίες για έναν νέο νόμο που θα ενθαρρύνει αντί να καταστείλει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

  Οι τράπεζες γίνονταν κοινωνοί πληροφοριών για "διορθώσεις" στο τελικό σχέδιο του νόμου ακόμη και στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των 250.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στο ύψος δανεισμού των 130.000, με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα της ομπρέλας του νέου νόμου ώστε να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερους οφειλέτες.

  Οι πληροφορίες για τις "διορθώσεις" στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου άγγιζαν και τον χρονικό ορίζοντα ισχύος του, καθώς το διάστημα του ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συμφωνήθηκε την περασμένη Πέμπτη, φερόταν να εκτείνεται ακόμη και στην τριετία.

  Και αυτά την ώρα που ήδη το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί την περασμένη Πέμπτη απέχει ήδη από τα ζητούμενα των τραπεζών και πολύ περισσότερο των "θεσμών" που εκτιμούν ότι δημιουργείται μία κατάσταση επιβράβευσης αντί για απομόνωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών. 

  Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι σχεδόν το 1/3 των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. 

  Ειδικότερα, οι τράπεζες φοβούνται πως αντί ο νέος νόμος να εμπεδώσει κουλτούρα πληρωμών και να απομονώσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, μπορεί να αυξήσει τον ηθικό κίνδυνο, και μάλιστα προς διπλή κατεύθυνση: και προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και προς τους μέχρι σήμερα συνεπείς δανειολήπτες. 

  Ήδη το τελευταίο δίμηνο οι τράπεζες διαπιστώνουν "πάγωμα" στις πληρωμές δόσεων από δανειολήπτες που μέχρι πρότινος ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση του δανείου τους. Ύστερα από ένα πολύ καλό τέταρτο τρίμηνο 2018 όσον αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, το ξεκίνημα του 2019 στέλνει αρνητικά μηνύματα στις τράπεζες και η αιτία, όπως αναφέρουν, είναι ο κυοφορούμενος νέος νόμος Κατσέλη.

  Σημειώνεται ότι στην περίμετρο του νόμου Κατσέλη, εφόσον αυτή δεν διευρυνθεί περαιτέρω, εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια 6 δισ. ευρώ και επαγγελματικά/επιχειρηματικά 3 – 3,5 δισ. ευρώ.
   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων