Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2019 18:05

  Eurobank: Αρνητικά ρίσκα για την πορεία των εξαγωγών το 2019

  Eurobank: Αρνητικά ρίσκα για την πορεία των εξαγωγών το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2018 αναλύει στο τελευταίο τεύχος του "7 Ημέρες Οικονομία" η Eurobank Research, επισημαίνοντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019.

  Ειδικότερα, η Eurobank σημειώνει στην ανάλυση της ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στηριζόμενες στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, των βιομηχανικών και χημικών προϊόντων και των τροφίμων, αποτέλεσαν βασικό μοχλό ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 2018.

  Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνιστώσα των εισαγωγών, οι καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση και είχαν θετική συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης το 2018. Τέλος, η καταγραφείσα αύξηση των εισαγωγών σε κατηγορίες εμπορευμάτων πάγιου κεφαλαίου όπως μηχανολογικός εξοπλισμός και εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, κρίνεται ως θετική από την οπτική γωνία της μεσομακροπρόθεσμης επίδρασής τους στην οικονομία.

  Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι για το 2019 υπάρχουν αρνητικά ρίσκα για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης των εμπορικών μας εταίρων με υψηλά μερίδια επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και πτώσης του όγκου του διεθνούς εμπορίου.

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το προαναφερθέν αρνητικό ρίσκο για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η προβλεπόμενη για το 2019 ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης (π.χ. λόγω της προγραμματισμένης δημοσιονομικής επέκτασης κατά 0,5% του ΑΕΠ και της σημαντικής αύξησης του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή) δύναται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και ως εκ τούτου σε διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος εμπορευμάτων και σε συρρίκνωση του εξωτερικού πλεονάσματος υπηρεσιών, σημειώνει η Eurobank.

  Δείτε ολόκληρο το δελτίο στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ