Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Φεβ-2019 23:31

  Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Ιππόδρομο

  Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Ιππόδρομο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Κατατέθηκε αργά σήμερα το βράδυ το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το οποίο προωθείται η ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας (ΦΕΕ) και η ενίσχυση της αποτελεσματικής εποπτεία της ιπποδρομιακής δραστηριότητας και του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

  Οι παρεμβάσεις που αφορούν στον Ιππόδρομο περιλαμβάνονται στο "Κεφάλαιο Γ’" του  σχεδίου νόμου ("Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις", άρθρα 46-53) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως σημειώνεται, με τις εν λόγω διατάξεις στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας που ενισχύει τον κοινωνικό διάλογο και τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των Ιπποδρομιών, εξισορροπεί το δημόσιο συμφέρον και τα έννομα συμφέροντα των εμπλεκόμενων φορέων, εξασφαλίζει αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και ανεξαρτησία των Ελλανοδικών, των μελών της Επιτροπής Ιπποδρομιών, του γενικού διευθυντή και του προσωπικού της ΦΕΕ και εξασφαλίζει αποτελεσματική εποπτεία της ιπποδρομιακής δραστηριότητας του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

  Συγκεκριμένα, το άρθρο 46 προωθεί μια σημαντική καθώς ορίζεται ρητά πως η ΦΕΕ συνιστά νομικό πρόσωπο που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ με το άρθρο 47 που καθορίζει τις αρμοδιότητες του ΔΣ της ΦΕΕ. Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες αυτές, οι επερχόμενες αλλαγές αφορούν στα εξής: α) ο Κώδικας Ιπποδρομιών και οι Γενικές Διατάξεις εφεξής καταρτίζονται και τροποποιούνται από τη ΦΕΕ με αυξημένη πλειοψηφία, του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ασκούντος έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, και β) αρμόδιος για τη χορήγηση και ανάκληση αδειών νέων Ιπποδρομιών καθίσταται αποκλειστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη ΦΕΕ να έχει εισηγητικό ρόλο.

  Περαιτέρω, με το άρθρο 48 αυξάνεται σε 100, από 80, ο αριθμός των τακτικών μελών της ΦΕΕ, τα οποία επιλέγονται και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ με το άρθρο 49 που αφορά σε ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας του ΔΣ της ΦΕΕ προτείνεται όπως το ΔΣ παραμένει 11μελές, πλην σε αυτό να εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις ιπποδρομίες φορείς. Συγκεκριμένα, 4 μέλη θα προέρχονται από τη ΦΕΕ, 4 μέλη από τον Παραχωρησιούχο, 1 από την ΕΙΔΙΕ και 2 από τα συναρμόδια Υπουργεία. Ακλούθως, προωθούνται αλλαγές που ενισχύουν την αμεροληψία και ανεξαρτησία των Ελλανοδικών, των μελών της Επιτροπής Ιπποδρομιών, του γενικού διευθυντή και του προσωπικού της Φιλίππου Ενώσεως της Ελλάδας. Αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΦΕΕ καθίσταται ο Υπουργός Οικονομικών και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της ΦΕΕ υπόκειται στις διατάξεις της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.

  Τέλος με το άρθρο 53 προωθούνται αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του Κώδικα Ιπποδρομιών που ρυθμίζει το κανονιστικό πλαίσιο διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ελλάδα.

  Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν το πρώτο σκέλος μιας συνολικής δέσμης ενεργειών που αφορούν στην αναμόρφωση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας και λειτουργίας, καθώς και των όρων χρήσης του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων