Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Φεβ-2019 07:40

  Ποια είναι τα μεγάλα πορτοφόλια της Tax Free αγοράς

  Ποια είναι τα μεγάλα πορτοφόλια της Tax Free αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Κινέζοι και Ισραηλινοί, κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως οι Αμερικανοί, ήταν οι τρεις και μοναδικές εθνικότητες που αύξησαν πέρυσι τη μέση δαπάνη τους ανά συναλλαγή στην Tax Free αγορά της Ελλάδας. Στην περίπτωση των Κινέζων η αύξηση ήταν 10% στην περίπτωση των Ισραηλινών 4% και των Αμερικανών οριακά ανοδική σε σχέση με το 2017.

  Όλες οι άλλες εθνικότητες περιόρισαν σημαντικά τις δαπάνες τους. Οι Ρώσοι, που κατά το παρελθόν στήριζαν αυτή την αγορά μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 5,5% ενώ τη μικρότερη δαπάνη ανά συναλλαγή είχαν οι Αλβανοί που μείωσαν τη δαπάνη τους 11%.

  Αποτέλεσμα η μέση δαπάνη να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 400 ευρώ ανά συναλλαγή, κάτι που προβληματίζει την αγορά σε σχέση με το τι "πορτοφόλια” επισκέπτονται την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά πέρυσι η Tax Free αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue, ενισχύθηκε σε σχέση με το 2017 κατά 20% τόσο σε αξία όσο και στο σύνολο των συναλλαγών, ως απόρροια της αύξησης των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα.

  Αυτοί που επισκέφθηκαν πάντως περισσότερες φορές τα καταστήματα και εμφανίζονται να έχουν κάνει τις περισσότερες συναλλαγές είναι οι Αλβανοί, οι προερχόμενοι από τη Βόρεια Μακεδονία και οι Αιγύπτιοι (με αύξηση 62%, 54% και 50% αντίστοιχα). Αύξηση 29% σημειώνουν οι συναλλαγές των Ισραηλινών ενώ Αμερικανοί και Κινέζοι ακολουθούν με αύξηση συναλλαγών 25% και 14% αντίστοιχα.

  Οι περιοχές της χώρας όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές ήταν η Αθήνα και η Μύκονος. Η Αθήνα ηγείται της αγοράς με μερίδιο 65% και ανάπτυξη 17%, με τη Μύκονο να έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση της κατάταξης εκτοπίζοντας τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το μερίδιό της Μυκόνου στη συνολική αξία των συναλλαγών Tax Free το 2018 ξεπέρασε το 13% αναπτυσσόμενη με ρυθμό πάνω από 32%, με τη Μακεδονία να κατέχει το 12,8% και ανάπτυξη 25%.

  Η Σαντορίνη, ελέγχει το 4% στην αξία των αγορών με ρυθμό ανάπτυξης 22%. Η Κρήτη έχασε έδαφος όπως και τα Δωδεκάνησα με μερίδια 2% και 1,8% αντίστοιχα ενώ χωρίς σημαντική διαφοροποίηση τα νησιά του Ιονίου κρατούν μόλις το 0,5% της αγοράς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η αξία των αγορών Tax Free στην Κρήτη εμφανίζει αρνητικό πρόσημο (-11% συγκριτικά με το 2017), όπως και τα Δωδεκάνησα (-2%).

  Παγκοσμίως οι τουρίστες που κάνουν χρήση των προνομίων του Tax Free shopping είναι οι Κινέζοι, καταλαμβάνοντας μερίδιο 29%. Στην Ελλάδα, ελέγχουν πάνω από το 1/3 της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue, το μερίδιό τους έχει αυξηθεί σε 36% το 2018, με τους Αμερικανούς να διατηρούν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με μερίδιο 12%. Οι Ρώσοι, που βρίσκονται στην τρίτη θέση ελέγχουν μόλις 5,5%, οι Ισραηλινοί 5% και οι προερχόμενοι από τη Βόρεια Μακεδονία με 4,5% καταλαμβάνουν τις πρώτες πέντε θέσεις. Οι Αυστραλοί έχουν μερίδιο 4% στη συνολική αξία συναλλαγών tax free, οι Σέρβοι ελέγχουν το 3%, οι Αιγύπτιοι το 2,7%, οι Αλβανοί το 2% και ακολουθούν εθνικότητες με μικρότερα μερίδια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων