Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2019 14:24

  Τι "βλέπει" η PwC για ανάπτυξη και επενδύσεις το 2019

  Τι "βλέπει" η PwC για ανάπτυξη και επενδύσεις το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέχρι το 2022 για να χτιστούν θεμέλια μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ομαλής εξυπηρέτησης του δανεισμού της χώρας", αναφέρει η PriceWaterhouseCoopers (PwC) στην ετήσια μελέτη της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με την PwC, μέσα στην επόμενη τριετία - έως το 2022 η Ελλάδα έχει χαμηλές λήξεις χρέους και "μαξιλάρι" ρευστότητας 24 δισ. ευρώ - απαιτείται επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου για να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

  Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει υποτονική με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5-2%, ενώ σε ότι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, το ύψος τους παραμένει χαμηλό και πολύ πιο κάτω από αυτές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ή τις προ κρίσης επίπεδα.

  Από τη μελέτη της PwC προκύπτει πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 51 εξαγορές και συγχωνεύσεις ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 5,5 δισ. ευρώ, -1,9 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2017, από τα οποία τα 3,8 δισ. ευρώ προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έναντι του στόχου 2,7 δισ. ευρώ και 635 εκατ. ευρώ από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές του 2018 ήταν αξίας 1,8 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευσαν το 47% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

  Για τη φετινή χρονιά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα επηρεαστούν από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, ενώ προβλέπονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία του έργου του Ελληνικού.

  Επίσης για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη συμφωνηθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πώληση της Tirana Bank από την Πειραιώς, της Telecom Albania από τον ΟΤΕ, η απόκτηση του 51% της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ κ.ά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ