Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Φεβ-2019 12:01

  Θετικά σήματα από τους διεθνείς επενδυτές για το σχήμα μείωσης των NPLs που προτείνει η ΤτΕ

  Θετικά σήματα από τους διεθνείς επενδυτές για το σχήμα μείωσης των NPLs που προτείνει η ΤτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ιδιαίτερα θετική είναι η αποδοχή της πρότασης της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως προσλαμβάνουν οι τράπεζες από τις συνεχείς επαφές τους με διεθνείς επενδυτές. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η πρόταση της ΤτΕ θα απαιτήσει προετοιμασία 6 – 9 μηνών και ένα – ενάμιση χρόνο για να λειτουργεί ολοκληρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η λειτουργία του σχήματος που προτείνει η ΤτΕ αναμένεται στα μέσα του 2020, ενώ μεταξύ της διενέργειας της κάθε συναλλαγής (πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων) θα μεσολαβεί διάστημα 1 – 2 μηνών. 

  Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρόταση χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος των NPLs, αντιμετωπίζοντας και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, διαμορφώνοντας σε βάθος τριετίας και σε σχέση με την υφιστάμενη στοχοθεσία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι αναλόγως του τρόπου στάθμισης του κινδύνου ενεργητικού της, η κάθε τράπεζα μπορεί να κρίνει η ίδια πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφέρει στο SPV που προτείνει η ΤτΕ, έτσι ώστε τελικά να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η πρόταση της ΤτΕ πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον όπου θα υπάρξει επίσης παρουσίασή της στο ΔΝΤ.

  Οι διεθνείς επενδυτές επικροτούν την πρόταση της ΤτΕ, καθώς λειτουργεί με όρους αγοράς και όπως υπολογίζουν, θα διαμορφώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη NPE στα τέλη του 2021. Ειδικότερα εκτιμούν ότι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντί για 35 δις. ευρώ, όπως προβλέπεται να υποχωρήσουν με βάση την στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στον SSM, θα υποχωρήσουν κάτω των 20 δισ. ευρώ, ενδεχομένως στα 15-16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα που σηματοδοτούν την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα.

  Μάλιστα, το γεγονός ότι η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει τη μεταφορά στο SPV 40 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους επενδυτές. Και αυτό διότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα είχαν άλλη οδό από την πώληση ή τη ρευστοποίηση των καλυμμάτων τους, καθώς οι τράπεζες θα έπρεπε να τα εκποιήσουν. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για πελάτες/δάνεια που οι τράπεζες δεν θέλουν και τους δίνεται η ευκαιρία να τα μεταβιβάσουν προς διαχείριση, ασχολούμενες με τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/πελάτες, δίνοντάς τους δεύτερη και τρίτη ευκαιρία ίασης μέσω αναδιαρθρώσεων.

  Αναφορικά με το θέμα της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου και της επίπτωσης στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, οι βαθύτερες αναλύσεις των ξένων επενδυτών δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να προκύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Και αυτό διότι η κάθε τράπεζα μπορεί, αναλόγως με τη μεθοδολογία που ακολουθεί (τυποποιημένη ή εσωτερική) για τον υπολογισμό των προβληματικών δανείων στο σταθμισμένο ενεργητικό της, να επιλέξει το ποσό των NPLs που θα μεταφέρει και το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των οποίων θα κάνει χρήση, έτσι ώστε οι εποπτικοί δείκτες να επηρεαστούν το λιγότερο δυνατόν. Όπως εκτιμούν, ακόμη και στην περίπτωση που οι κεφαλαιακοί δείκτες υποχωρήσουν αισθητά, οι τράπεζες θα μπορούν να αναπληρώσουν τα κεφάλαια αυτά με εκδόσεις ομολόγων Tier II. Οι ξένοι επενδυτές θα ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τις εκδόσεις αυτές, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από μεγάλο όγκο NPLs.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων