Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Φεβ-2019 16:25

  Πώς οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων θα κρίνουν την έξοδο από τα capital controls

  Πώς οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων θα κρίνουν την έξοδο από τα capital controls
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Το εύρος της εισροής ξένων θεσμικών στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, θα διαμορφώσει το χρονοδιάγραμμα οριστικής εξόδου από τα capital controls, που εξακολουθούν να αποτελούν την "αχίλλειο πτέρνα" του συστήματος αναχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

  Η σχετικά επιτυχής από την άποψη αυτή πορεία του πενταετούς ομολόγου μετά την έκδοσή του, αντιμετωπίζεται ως το πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. 

  Το ενδεχόμενο να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο με την ίδια λογική σε μία επόμενη έκδοση μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα αποτελέσει το κρίσιμο δεύτερο βήμα που θα ορίσει τον βηματισμό της εξόδου από τα capital controls. 

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς (primary dealers) στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, "αν οι επόμενες μία - δύο εκδόσεις επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων ξένων θεσμικών", που ήδη παρατηρήθηκε στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, θα μπορεί "να αποκρυσταλλωθεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα εξόδου από τα capital controls” που θα έχει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές...

  Η εισροή μακροπρόθεσμης επενδυτικής γραμμής ξένων κεφαλαίων, αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους –γεγονός στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και το  ΥΠΟΙΚτο βασικό κριτήριο για τη δρομολόγηση των διαδικασιών εξόδου από τα capital controls, καθώς αυτό είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης και "εξουδετερώνει" σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο της μαζικής εκροής κεφαλαίων με την κατάργησή τους.  

  Το κριτήριο αυτό όμως κάθε άλλο παρά εύκολες απαντήσεις μπορεί να δώσει στο πώς και πότε θα πρέπει να κινηθούν οι επόμενες εκδόσεις για να εξασφαλισθεί η "εισροή" αυτή που θα συνοδεύεται από την καλή πορεία των νέων τίτλων μετά την έκδοσή τους. 

  Η υπάρχουσα "πίεση" για μία μακροπρόθεσμη δεκαετούς διάρκειας έκδοση ως απόδειξη της ομαλοποίησης της κατάστασης κάθε άλλο παρά "ασφαλής" είναι σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις. 

  Αν τελικά υπάρξει μία τέτοια επιλογή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα "κοστίσει" στο ελληνικό δημόσιο, πράγμα που δεν ευνοείται προς το παρόν τουλάχιστον, από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ και ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την πλευρά των μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικών κεφαλαίων. 

  Αντίθετα φαίνεται ότι εκδόσεις μικρότερης διάρκειας είτε νέες, είτε με το άνοιγμα παλαιότερων, μάλλον ανταποκρίνονται περισσότερο τόσο στις ανάγκες του δημοσίου όσο και στα όρια "υποδοχής" από πλευράς αγοράς, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που δουλεύουν στην αγορά αυτή στο πλαίσιο των primary dealers.   

  Στο σημείο αυτό διαφαίνονται ως ενδεχόμενες κινήσεις, είτε η "μεταφορά" της αναχρηματοδότησης μέρους των εντόκων σε μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους (έτους ή διετίας, τριετίας), είτε το άνοιγμα του τελευταίου επταετούς ομολόγου (που ήδη έχει εξαντλήσει ένα έτος διάρκειας), είτε –που είναι και το πιθανότερο– ο συνδυασμός εκδόσεων ομολόγων μικρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας με παράλληλη μείωση των εντόκων γραμματίων. 

  Βέβαια όλες οι ενδεχόμενες κινήσεις στη διαχείριση του χρέους θα επηρεασθούν από την ομαλότητα των εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο πότε αλλά και στο πώς θα παρουσιάσουν και "θα εξηγήσουν" τις επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων