Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 20:11

  Γιατί η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν "εγγυάται" τις επόμενες εκδόσεις

  Γιατί η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν "εγγυάται" τις επόμενες εκδόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η σταθερότητα των τιμών στις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου μετά την έκδοσή του αποτελεί σημαντική ένδειξη αποδοχής από τις αγορές, όπως επισημαίνεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, αλλά δεν αποτελεί "εγγύηση” για την επόμενη έκδοση του ΟΔΔΗΧ. 

  Αντίθετα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η "θετική" αυτή εικόνα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, σε οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές, όπως επίσης και απέναντι στην επιλογή που θα οδηγηθεί το ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τη διάρκεια της επόμενης έκδοσης. 

  Το γεγονός ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου "σεβάστηκε" τους όρους της αγοράς και το "κόστος" των επιφυλάξεων που συνοδεύουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποτυπώθηκε προς το παρόν στη σχετικά σταθερή εικόνα των αποδόσεων και των spreads τα 24ωρα που ακολούθησαν την έκδοση, χωρίς ισχυρές μεταβολές τιμών.

  Τόσο στο ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ όσο και στους αναδόχους της έκδοσης επικρατεί η εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα απρόοπτες ισχυρές αναταράξεις στις αγορές, η τάση αυτή θα παραμείνει σταθερή.

  Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, όπως παρατηρείται, από τη μη συμβατότητα της επιλογής για την επόμενη έκδοση με τις προσδοκίες της αγοράς. 

  Μία ασφαλής επιλογή, κατά τα λεγόμενα παραγόντων μεταξύ των primary dealers, θα ήταν η προσέγγιση της αγοράς με ένα επταετές ομόλογο και γιατί όχι με το "άνοιγμα" του επταετούς που εκδόθηκε στις αρχές του 2018 και ήδη έχει εξαντλήσει ένα έτος διάρκειας. Η επιλογή αυτή ήδη έχει μελετηθεί προσεκτικά από τον ΟΔΔΗΧ και έχει συζητηθεί με τους επίδοξους αναδόχους οι οποίοι κατά πληροφορίες του Capital.gr ενδέχεται να είναι εν μέρει διαφορετικοί από εκείνους της πρώτης έκδοσης. 

  Το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί μια περισσότερο ρηξικέλευθη επιλογή, δηλαδή να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, θα καθοριστεί λίγο πριν την ημερομηνία έκδοσης. Και αυτό γιατί στο μεταξύ θα πρέπει αφενός να δοκιμασθούν οι αντοχές της τάσης ομαλοποίησης των τιμών, που ήδη παρατηρείται και αφετέρου οι ανάδοχοι να ανιχνεύσουν τα κατάλληλα επίπεδα τιμών. Αυτά στα οποία μια τέτοια έκδοση θα πρέπει να κινηθεί ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη επανεμφάνισης του ελληνικού δημοσίου στις μακροπρόθεσμες διάρκειες και την εξασφάλιση της σταθερότητας της αποδοχής της έκδοσης από την πλευρά των επενδυτών.   

  Η επόμενη έκδοση είτε με το άνοιγμα της έκδοσης του επταετούς του 2018, είτε με μία νέα έκδοση επταετούς ομολόγου, είτε με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, πάντα  με "όρους αγοράς” θα κρίνει το κατά πόσο τα βήματα επιστροφής στις αγορές μπορούν να γίνουν ομαλά ή με περιπέτειες ανάλογες των προσπαθειών του 2018.      

  Ο ΟΔΔΗΧ σε κάθε περίπτωση επιχειρεί να "οικοδομήσει" ένα αποδεκτό καθεστώς που θα κινείται στην "χρυσή τομή” μεταξύ των προθέσεων της αγοράς και των αναγκών του ΥΠΟΙΚ για τις δυνατό χαμηλότερες αποδόσεις. 

  Θεωρείται ότι αυτή η "χρυσή τομή” επιτεύχθηκε στην έκδοση του πενταετούς, αλλά τώρα μένει να δοκιμασθεί και στις επόμενες εκδόσεις, καθώς τίποτα ακόμα δεν έχει διασφαλισθεί...
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων