Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 23:43

  Σταθάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση το Ενεργειακό Χρηματιστήριο

  Σταθάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση το Ενεργειακό Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένας κύκλος ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια φτάνει στο τέλος του, ανέφερε απόψε κατά την πρώτη κοπή της πίτας του νεοσύστατου Ενεργειακού Χρηματιστηρίου ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης.

  Το Ενεργειακό χρηματιστήριο αποτελεί έναν θεσμό που είναι  από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των αγορών, που απελευθερώνονται σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει και άλλες τομές όπως ο διαχωρισμός των δικτύων από τις ενεργειακές εταιρείες αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις με διατήρηση του ισχυρού ρόλου του δημοσίου στα δίκτυα.

  Με τη λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου θα καθιερωθούν σημαντικές αλλαγές στην αγορά όπως τα διμερή συμβόλαια, οι συμφωνίες μελλοντικής εκπλήρωσης και η αντικατάσταση του ΕΤΜΕΑΡ με τα πράσινα πιστοποιητικά, πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον οδικό χάρτη της επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ και τους ρύπους, στο πλαίσιο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. "Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο του κύκλου, κοιτώντας πίσω έγιναν πολλά, κοιτώντας στο μέλλον χρειάζεται από όλους τους παράγοντες της αγοράς προσπάθεια να μεταβούμε σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα μεριμνά για τους καταναλωτές και θα αντιμετωπίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής” πρόσθεσε.

  Κατά την εκδήλωση του ενεργειακού χρηματιστηρίου, στην οποία παρέστη πλήθος εκπροσώπων της αγοράς, επιχειρηματίες αλλά και θεσμικοί φορείς, ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Φιλίππου παρουσίασε όλα τα εργαλεία που θα παρέχει ο νέος θεσμός για την καλύτερη λειτουργία, τον έλεγχο και τη μείωση του ρίσκου της αγοράς, τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων και εν τέλει τη μείωση του κόστους της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία των νέων αγορών στο πλαίσιο του νέου μοντέλου της αγοράς, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί το λογισμικό, τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα εσωτερικά τεστ, το Σεπτέμβριο θα γίνει το comissioning και το dry run και αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των δύο αγορών, εξισορρόπησης και παραγώγων.

  Εκτός όμως από την αγορά του ηλεκτρισμού, στόχος του ενεργειακού χρηματιστηρίου είναι να γίνει ο trading operator και για την αγορά του φυσικού αερίου, ενώ για τη βιωσιμότητα του ομίλου και την εξασφάλιση της ανάπτυξής του στόχος είναι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες εκτός Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων