Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 17:02

  "Τριετίες", επίδομα γάμου και επιδότηση εισφορών οι μεγάλες εκκρεμότητες στον νέο κατώτατο

  "Τριετίες", επίδομα γάμου και επιδότηση εισφορών οι μεγάλες εκκρεμότητες στον νέο κατώτατο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρεις βασικές εκκρεμότητες "βαραίνουν" στην  πράξη, από τυπική τουλάχιστον άποψη, την πλέρια εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού 11% και παράλληλα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

  Ο λόγος για το επίδομα τριετίας, το επίδομα γάμου και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών. Και για τα τρία μέτωπα τα οποία επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις αποδοχές των αμειβομένων με το νέο κατώτατο μισθό, εκκρεμούν είτε Υπουργικές Αποφάσεις (επίδομα τριετίας, επιδότηση εισφορών), είτε αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κλπ.)

  Συγκεκριμένα:

  1) Κατά πρώτον, εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το πώς διαμορφώνεται ο μικτός κατώτατος μισθός για όσους έχουν προϋπηρεσία από 3 έτη και πάνω.

  Υπενθυμίζεται πως την 30η Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Υπουργική Απόφαση η οποία καθόριζε τον νέο κατώτατο μισθό για όσους έχουν προϋπηρεσία κάτω από τα 3 έτη. 

  Συγκεκριμένα, ο εν λόγω μισθός ανέρχεται από την 1η Φεβρουαρίου σε 650 ευρώ μικτά έναντι 586 ευρώ που ήταν προ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. 

  Ωστόσο, δεν καθορίστηκε με την απόφαση αυτή ο κατώτατος μισθός για όσους έχουν προϋπηρεσία 3 έως 6 ετών, 6 έως 9 ετών και άνω των 9 ετών.

  Οι συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών αμείβονται με κατώτατο αυξημένο 10% ανά τριετία. Συνεπώς θα πρέπει από 1η Φεβρουαρίου να αυξηθούν κατά 11% και οι δικοί τους κατώτατοι μισθοί. Διευκρινίζεται πως η αύξηση αυτή δεν ισοδυναμεί με "ξεπάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων. 

  Αυτές, σύμφωνα με διατάξεις του 2012, οι οποίες ποτέ δεν ακυρώθηκαν, θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι να πέσει στο 10% του ποσοστό της ανεργίας. 

  2) Κατά δεύτερον, εκκρεμεί η ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους και, μαζί της, το επίδομα γάμου ύψους 10% επί του μικτού κατώτατου μισθού.

  Η εν λόγω Εθνική Συλλογική Σύμβαση έχει λήξει από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και έκτοτε και έως την 31η Μαρτίου 2019 ισχύει η 3μηνη μετενέργεια της. Μαζί της ισχύει προσωρινά και το επίδομα γάμου. 
  Αν, όμως, δεν ανανεωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έως την 31η Μαρτίου, δεν θα ισχύει και το επίδομα γάμου.


  3) Κατά τρίτον, εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση των εισφορών των νέων έως 25 ετών. 

  Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει περάσει διάταξη με την οποία προβλέπεται η κρατική επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τους μισθωτούς έως 25 ετών. 

  Πρόκειται για ένα μέτρο που έμμεσα στοχεύει στη "στήριξη" των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν νέους έως 25 ετών και οι οποίες θα πρέπει, βάσει της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης, να δώσουν αύξηση 27% στις αποδοχές των εν λόγω εργαζομένων. Μένει να δει κανείς, το αν και ποια κριτήρια θα θέσει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις που απασχολούν νέους έως 25 ετών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων