Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 09:01

  Εμπαιγμός διαρκείας για τον αντικαπνιστικό νόμο

  Εμπαιγμός διαρκείας για τον αντικαπνιστικό νόμο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις εικόνες του Παύλου Πολάκη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με το… τσιγάρο στο στόμα (ο ίδιος εξάλλου δεν δίστασε να ανάψει τσιγάρο πριν από δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, στην αίθουσα συνεντεύξεων Tύπου στην Αριστοτέλους), αλλά και τις συχνές δημόσιες και ιδιωτικές- γνωστές και άγνωστες- εμφανίσεις μελών της Κυβέρνησης να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους (όπως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης σε περιοδεία του στο Πήλιο, αλλά και όταν βρέθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Μάτι σε συνάντηση με τους κατοίκους), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποφάσισε να προκρίνει τη δημιουργία "κοινωνικού μετώπου" για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, παραδεχόμενος διαχρονικό έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας. 

  Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου ανέφερε πως χρειάζεται διατομεακή συνεργασία και διυπουργικός συντονισμός για τον έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση στο θέμα της απαγόρευσης της διαφήμισης και της προώθησης καπνικών προϊόντων κάθε μορφής. 

  "Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία  της ατομικής και της Δημόσιας Υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους” είπε, χωρίς εντούτοις κάνει αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων και των προστίμων και στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Κατά πολλούς, η τοποθέτηση αυτή του Α. Ξανθού θεωρήθηκε απάντηση προς τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη.

  Ο ίδιος, πριν από περίπου δύο χρόνια, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 2010 αλλά παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, είχε διευκρινίσει πως δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του αντικαπνιστικού νόμου αλλά "έλλειμμα εφαρμογής του, διότι εδραιώθηκε η κουλτούρα ανοχής, ασυδοσίας, ατιμωρησίας και μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Είχε επίσης ανακοινώσει πως θα γίνει προσπάθεια συντονισμού του διϋπουργικού οργάνου, ώστε με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, λιμενικές αρχές, σώματα επιθεωρητών υγείας- να υπάρξει μια πιο συστηματική και μεθοδευμένη παρέμβαση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

  Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στις χθεσινές αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη για τη μη τήρηση του νόμου, αντίθετα ήταν καυστικός και ειρωνικός με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


   

  Πολα


  Η τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ήταν πριν ένα χρόνο, οπότε με εγκύκλιο που υπέγραφε ο Α. Ξανθός επιβαλλόταν υψηλό πρόστιμο σε όσους καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, αλλά και για όσους ανάβουν τσιγάρο στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν ανήλικοι. Όπως αναφερόταν στην εγκύκλιο, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο   που   επιβαίνει   στο   αυτοκίνητο. 

  Στην εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τέλος την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία, όπως εξήγησε, βασίζεται στους εξής άξονες: Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (το Ινστιτούτο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που είναι  έτοιμο να έρθει στη Βουλή), πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης  Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατάρτιση Μητρώων Ασθενών, ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ και αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών, με πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων