Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 17:04

  Ο ΟΔΔΗΧ διαμορφώνει το κόστος "εφαρμογής" του ιταλικού μοντέλου για τις ελληνικές τράπεζες

  Ο ΟΔΔΗΧ διαμορφώνει το κόστος "εφαρμογής" του ιταλικού μοντέλου για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Το πρόγραμμα των εκδόσεων του ΟΔΔΗΧ μετά την πρώτη "εμφάνιση” στις αγορές για το 2019, αναμένεται να διαμορφώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι εκδόσεις και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εκδόσεις που θα χρηματοδοτήσουν τον μηχανισμό απομείωσης των NPLs με βάση το ιταλικό μοντέλο, που έχουν υιοθετήσει στο ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ. 

  Η σταθερότητα των τιμών της πρώτης έκδοσης αλλά και όσων ακολουθήσουν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το "κόστος” του εγχειρήματος με το οποίο θα κινηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, πράγμα ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.  

  Το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα ομολογιακής έκδοσης με το πενταετές ομόλογο "σεβάστηκε” τους όρους της αγοράς και το "κόστος” των επιφυλάξεων που συνοδεύουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποτυπώνεται προς το παρόν στη σχετικά σταθερή εικόνα των αποδόσεων και των spreads τα 24ωρα που ακολούθησαν την έκδοση, χωρίς ισχυρές μεταβολές τιμών. 

  Τόσο στο ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ όσο και στους αναδόχους της έκδοσης επικρατεί η εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα απρόοπτες ισχυρές αναταράξεις στις αγορές, η τάση αυτή "θα παγιοποιηθεί”. 

  Άλλωστε αυτό θα αποτελέσει μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επόμενη κίνηση η οποία ετοιμάζεται μέσα από κατά βάση δυνατότητες, είτε με το άνοιγμα της έκδοσης του επταετούς του 2018 (που ήδη έχει εξαντλήσει ένα έτος διάρκειας), είτε με μία νέα έκδοση επταετούς ομολόγου με "όρους αγοράς” ακολουθώντας τη λογική της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, τόσο όσο αφορά τις τιμές των αποδόσεων όσο και το είδος των επενδυτών.     

  Σημειώνεται ότι τα 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης του πενταετούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, απορροφήθηκαν κατά το 67,5% από διαχειριστές κεφαλαίων, ένα ποσοστό της τάξης του 19% από τράπεζες, ένα ποσοστό 2,5% από ασφαλιστικά ταμεία και μόνο το 11% από hedge funds. Η κατανομή αυτή έγινε σε επενδυτές που προήλθαν κατά 42% από το City του Λονδίνου, κατά 17,5% από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατά 11% από Ιταλία, ένα ανάλογο ποσοστό 10,5% από Ελλάδα, ενώ ένα άλλο 10% απορροφήθηκε από άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 8,5% πήγε σε επενδυτές από τις ΗΠΑ. 

  Η "σταθερότητα” της επόμενης έκδοσης είτε αυτή αφορά σε επταετές ομόλογο είτε άλλη επιλογή, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς τόσο χρονικά όσο και "οργανικά” θα επηρεάσει θετικά (ή αρνητικά σε αντίθετη περίπτωση), τις ομολογιακές εκδόσεις που θα στηρίξουν την χρηματοδότηση του μηχανισμού απομείωσης των NPLs στην βάση του ιταλικού μοντέλου. 

  Το κρίσιμο για τη λειτουργία του μηχανισμού αυτού είναι η έγκριση της παροχής των κρατικών εγγυήσεων (περί τα 5 – 6 δισ. ευρώ) από την DGComp και ο μη χαρακτηρισμός τους ως "κρατική χρηματοδότηση. Ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό είναι οι εκδόσεις ομολόγων που θα τον χρηματοδοτήσουν να υποστηρίζονται από αποδόσεις που έχουν διαμορφωθεί από την αγορά, όπως άλλωστε έγινε και με τις ιταλικές τράπεζες. 

  Για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ επιχειρεί να "οικοδομήσει” ένα αποδεκτό καθεστώς αγοράς που θα κινείται στη "χρυσή τομή” μεταξύ των προθέσεων της αγοράς και των αναγκών του ΥΠΟΙΚ για τις όσο δυνατόν χαμηλότερες αποδόσεις. 

  Θεωρείται ότι αυτή η "χρυσή τομή” επιτεύχθηκε στην έκδοση του πενταετούς, αλλά τώρα μένει να δοκιμαστεί και στις επόμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να "πατήσουν” πάνω σ' αυτά τα δεδομένα οι "πράξεις” που θα στηρίξουν τον μηχανισμό του ιταλικού μοντέλου.

  Οι επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν είναι λίγες καθώς οι "πηγές” ανησυχίας βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό ο μήνας Φεβρουάριος θα κλείσει με δύο Εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, μία από την Κομισιόν και μία από το ΔΝΤ, που αναμφίβολα θα επηρεάσουν το κλίμα για το ελληνικό χρέος είτε θετικά είτε αρνητικά. Η μεν Έκθεση της Κομισιόν αφορά στην δεύτερη εικόνα "ενισχυμένης εποπτείας”, ενώ αυτή του ΔΝΤ θα αξιολογεί το οικονομικό υπόβαθρο στήριξης του επιπέδου βιωσιμότητας του χρέους. Με δεδομένο ότι ήδη στην τελευταία συνάντηση του EWG διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για δύο-τρία κρίσιμα ζητήματα (ο εναλλακτικός νόμος Κατσέλη, οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ελαστικότητα προεκλογικών παροχών), το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικό. 

  Ανάλογες και περισσότερο ανεξέλεγκτες εμφανίζονται και οι "εξωτερικές” συνθήκες καθώς αυξάνεται η βεβαιότητα επιβράδυνσης της ευρω-οικονομίας σε συνθήκες όπου η παγκόσμια εμπορική αναταραχή (προστατευτισμός) και το ενδεχόμενο ενός ανεξέλεγκτου Brexit ενισχύουν την τάση "αποστροφής του country risk” που αναμφίβολα δεν ευνοεί τις αγορές ελληνικών ομολόγων...

  Αν στο περιβάλλον αυτό προσθέσει κανείς και τη δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα των Οίκων Αξιολόγησης απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, γίνεται φανερό ότι οι επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ θα είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς είναι υποχρεωμένες να γίνουν σε "ναρκοθετημένο” περιβάλλον... 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων