Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Φεβ-2019 16:00

  Παράδεισος των shorts το Ελληνικό Χρηματιστήριο

  Παράδεισος των shorts το Ελληνικό Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει γίνει... λιμάνι των shorts, η έκδοση του 5ετούς αποτέλεσε ακόμα έναν θετικό καταλύτη ο οποίος ήρθε και έφυγε χωρίς να δώσει τη στήριξη και την αναγκαία ώθηση στην αγορά και να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος.

  Το non event της νέας αυτής εξόδου στις αγορές αποτελεί, ωστόσο, έναν μόνο από τους λόγους πίσω από αυτήν τη νωχελικότητα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με τους επενδυτές μετοχών να αναγνωρίζουν το γεγονός πως η καλά "ενορχηστρωμένη" έκδοση 5ετούς δεν αποτελεί game changer για την Ελλάδα, όπως θα αποτελούσε μια επιτυχημένη έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή αυτόνομη επιστροφή στις αγορές και να καταστεί η χώρα επενδύσιμη, πρέπει να υπάρξουν πολλές εκδόσεις ομολόγων σε τακτά χρονικά διαστήματα και με διάφορες ωριμάνσεις.

  Ερωτήματα

  Οι επενδυτές έχουν ακόμη σημαντικά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα και τα οποία εξηγούν την εικόνα τόσο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γενικότερα όσο και των τραπεζικών μετοχών ειδικότερα.

  Πρώτο και κύριο είναι το τι θα γίνει με τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις και να αποτελούν στόχο των short funds – και πότε θα υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά τα σχέδια που έχουν προταθεί για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Η διαδικασία μείωσης των "κόκκινων" δανείων με τους δύο τρόπους που προτείνονται (τιτλοποιήσεις, φορέας ειδικού σκοπού από την ΤτΕ) καθυστερεί και δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με συνέπεια η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου να προσομοιάζει με ασανσέρ και η υποτιμητική κερδοσκοπία να δικαιώνει όσους συμμετέχουν, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Έτσι, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με νευρικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά όρια ανάμεσα στις 610 και 650 μονάδες.

  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει παράγοντας της αγοράς, ούτε η έξοδος στις αγορές ούτε το νέο......... της Eurobank με την πώληση της θυγατρικής της Eurobank Property Services στην ιταλική Cerved, που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την αποτελεσματική διαχείριση των ενεχύρων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ούτε η βελτίωση της εικόνας των "κόκκινων" δανείων, ούτε η αύξηση καταθέσεων, έχουν βοηθήσει τον κλάδο, που είναι έρμαιο των πωλητών και των shorts σε σχεδόν "μηδενικές" αποτιμήσεις. Φαίνεται ότι οι επενδυτές αναζητούν μια μόνιμη λύση στον κλάδο και, όσο δεν έρχεται, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι.

  Συνεχίζουν να σορτάρουν

  Είναι χαρακτηριστικό πως οι "βολές" των short funds στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και εντάθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζουν απτόητες, με τη Eurobank να έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος στόχος τους, αφού οι συνολικές αρνητικές καθαρές θέσεις επί των μετοχών της διαμορφώνονται πλέον στο 2,83% ή στα 33 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1,16 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησής της.

  Ως αποτέλεσμα, οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο έχουν πλέον καταρρεύσει. Η Εθνική αποτιμάται στο ταμπλό στα 900 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank στα 1,35 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 1,1 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στα 242 εκατ. ευρώ.

  Γιατί έχουν αυξήσει τα πονταρίσματά τους

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση της εφαρμογής των σχεδίων για τη μείωση των NPEs δίνει, όπως φαίνεται, τροφή στους shorts, όπως είχαν δώσει και πέρσι τα stress tests και η αδύναμη κερδοφορία του κλάδου. Μάλιστα, το γεγονός ότι το Χ.Α. παραμένει μια πολύ ρηχή αγορά ενισχύει τις επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών των συστημικών τραπεζών από τις πιέσεις των shorts.

  Επιπλέον, το γεγονός παραμένει πως οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τις μετοχές με τις χαμηλότερες αξιολογήσεις όχι μόνο στο Χ.Α., αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Fitch τις αξιολογεί στο "CCC", μία μόλις βαθμίδα υψηλότερα από την περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default).

  Τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν πως το Oceanwood Capital Management την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε νέα αύξηση των short θέσεών του στη μετοχή της Eurobank και στο 1,02%, από 0,96% που τις είχε αυξήσει μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 22 Ιανουαρίου.

  Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο fund από τα μέσα Ιανουαρίου αυξάνει με συχνούς ρυθμούς τις αρνητικές του θέσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία και είχε δεχτεί τις μικρότερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις μετοχές των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, ενώ αποτελεί και τη μοναδική τράπεζα η οποία έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για τη μείωση των NPEs, προχωρώντας, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα με το deal με την Cerved.

  Ουσιαστικά, μέσα σε διάστημα μόλις... 10 συνεδριάσεων το Oceanwood έχει προχωρήσει σε αύξηση της τάξης του... 100% σχεδόν των short θέσεών του στη μετοχή της Eurobank (από το 0,52% στις 14 Ιανουαρίου στο 1,02% την Παρασκευή). Την ίδια στιγμή, το Lansdowne Partners διατηρεί σταθερές στο 1,81% τις short θέσεις του στη μετοχή της συστημικής τράπεζας.

  Σύμφωνα με την Breakout Point, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των θέσεων των short funds στην Ευρώπη, το Oceanwood είναι ιστορικά ένας από τους πιο ενεργούς short sellers στην Ελλάδα. Στο πρόσφατο παρελθόν διατηρούσε μεγάλα shorts σε Πειραιώς, Alpha και Εθνική, ωστόσο αυτά πλέον έχουν μειωθεί κάτω από το 0,50%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα συνολικά shorts στην Πειραιώς διαμορφώνονται στο 2,74% και αποτελούν θέσεις του Lansdowne Partners. Τα shorts στην Εθνική έχουν υποχωρήσει κάτω από το 0,50%, που θεωρείται από την Ε.Κ. σημαντικό επίπεδο αρνητικών θέσεων, ενώ τα shorts στην Alpha Bank διαμορφώνονται στο 0,83% (θέσεις του Lansdowne και πάλι).

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων