Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 14:01

  Νέα παρέμβαση Πάιατ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

  Νέα παρέμβαση Πάιατ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τη μεγάλη συνεισφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη σταθερότητα και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής υπογράμμισε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την συμφωνία αναδεικνύεται ο ρόλος της  Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας για την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι στον ενεργειακό τομέα οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

  Επίσης έκανε λόγο για επικύρωση της επένδυσης στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, ενώ έκανε ειδική μνεία στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη ο οποίος επαναβεβαίωσε τη σημασία των σχέσεων Αθηνών - Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα δήλωσε ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας, παρότι ο ίδιος είναι αντίθετος, εντούτοις θα προχωρήσει παραπέρα (will move forward). 

  Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας και το ρόλο των υποδομών που κατασκευάζονται στην περιοχή, ο ίδιος επανέλαβε τη σημασία του αγωγού TAP καθώς θα είναι η πρώτη υποδομή που θα διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι όλες οι νέες υποδομές (IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, κάθετος διάδρομος) μαζί με τις παλιές (Ρεβυθούσα) στερούν από τη Ρωσία τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι εναντίον και του αγωγού Turkish Stream.

  Η μείωση του κόστους αποτελεί και τη μεγάλη θετική αλλαγή που φέρνει στην αγορά η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ στην αγορά αερίου. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών κατευθύνονται στην Ασία ωστόσο ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές και τον τρόπο τιμολόγησης σε όλη την αγορά. Πάντως ο ίδιος σημειώνοντας το ρόλο της Ελλάδας, αναφέρθηκε και στα φορτία αμερικανικού αερίου που για πρώτη φορά στην Ελλάδα έφτασαν από τα αμερικανικά εξαγωγικά τέρμιναλ αρχικά από τη ΔΕΠΑ (μεταφορά από δεξαμενόπλοιο της ΤΕΝ, του Ν. Τσάκου) ενώ δύο ακόμη ιδιωτικά φορτία έρχονται από την εταιρεία Μυτιληναίος.

  Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έκανε ανασκόπηση της ενεργειακής πολιτικής και των τελευταίων εξελίξεων δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είπε σύντομα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας, ενώ οι υποδομές θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτους. Για τις ενεργειακές υποδομές ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία στην Κρήτη για τον αγωγό East Med, ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε ότι σε δύο μήνες θα κυρωθούν οι υπόλοιπες δύο εκκρεμείς συμβάσεις ερευνών (έχουν υπογραφεί ήδη οι 5 από τις 7 παραχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων