Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 21:39

  Ο Γ. Στουρνάρας για την πρόταση της ΤτΕ για τα "κόκκινα δάνεια"

  Ο Γ. Στουρνάρας για την πρόταση της ΤτΕ για τα "κόκκινα δάνεια"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:13

  Η ταχεία επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων” έχει αναγνωριστεί ως ζήτημα ύψιστης σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδο σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη μεγαλύτερα θα είναι τα πλεονεκτήματα από τη μείωσή τους για μια μικρή και ανοικτή οικονομία, όπως η Ελλάδα, όπου ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που έλαβε χώρα σήμερα στη Φρανκφούρτη.

  Όπως είπε, παρότι οι ρυθμοί μείωσης των ΜΕΔ μέσω πωλήσεων δανείων, διαγραφών και επιτυχών ρυθμίσεων μέχρι στιγμής επιτυγχάνουν πλήρως τους εποπτικούς στόχους που έχουν τεθεί, δεν αρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση του δείκτη των ΜΕΔ προς τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι ήδη κάτω του 4%. Γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε μια ενιαία, συντονισμένη και συστημική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών. 

  Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι υπό συζήτηση δύο πρόσθετες λύσεις λειτουργούν ενισχυτικά προς τις προσπάθειες των τραπεζών, με σκοπό την ταχεία σύγκλιση του δείκτη των ΜΕΔ τους προς τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο χωρίς απομείωση της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδιωτών μετόχων. 

  Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόταση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αποσκοπεί να παρέχει μια συστημική λύση στο εν λόγω πρόβλημα, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου. 

  "Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά δύο καίρια προβλήματα των ελληνικών τραπεζών: τα ΜΕΔ και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs), που έχουν συσσωρευθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Μια λύση στην κατεύθυνση των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος συνεπάγεται την άμεση και δραστική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, τη διαμόρφωση στόχων επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών εντός τριετίας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ενισχυθεί η οργανική κερδοφορία και η δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, λόγω αυτής ακριβώς της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, αλλά και της ανθεκτικότητας στην απορρόφηση κλυδωνισμών από μελλοντική κρίση. Τέλος, διαμορφώνεται σαφές πλαίσιο επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών και αμβλύνεται η αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους" είπε.

  Όπως επισήμανε, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα είναι επωφελής για τον τραπεζικό κλάδο, στο βαθμό που οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις δεν θα αποτελούν πλέον τόσο υψηλό ποσοστό στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, και παράλληλα θα επιτρέψει στις τράπεζες να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στις αγορές προσφέροντας μια διαφορετική επενδυτική πρόταση.

  Τι είπαν οι τραπεζίτες στο συνέδριο της ΕΕΤ για τα NPLs

  Με τη συμμετοχή πολλών στελεχών από τον ελληνικό και το διεθνή τραπεζικό κλάδο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στη Φρανκφούρτη. Επίκεντρο αποτέλεσε η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

  Η θεματολογία αναπτύχθηκε γύρω από τις βασικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αγορά. Η PwC Ελλάδας υποστήριξε τη διοργάνωση με την ενεργή συμμετοχή στελεχών της από την Ελλάδα και το παγκόσμιο δίκτυο.  

  Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης σχολίασε: "Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests τον Ιούνιο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη μείωση τους κατά €20 δις. το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά €50 δις. μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.  Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας."

  Στην τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας επεσήμανε: "Η διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κληροδότησε η κρίση, παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει τη συγχώνευση με τη Grivalia και αμέσως μετά τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων €2 δις και €7 δις αντίστοιχα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα ΝΡΕ κάτω του 15% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια. Το σχέδιό μας, που έχει συζητηθεί με τις  ρυθμιστικές αρχές, είναι ρεαλιστικό και αυτοτελώς υλοποιήσιμο. Ταυτόχρονα, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι απολύτως συμβατό με τα πλάνα που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εφόσον προχωρήσουν θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συνολικότερη διαχείριση του προβλήματος, αυξάνοντας τη δυνητική δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας."

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε: "Έχω την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε τους τεθέντες στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας.  Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές της αγοράς ακινήτων, στο διαθέσιμο εισόδημα και στο κλίμα εμπιστοσύνης,  ενισχύει τις προσπάθειές μας να αναδιαρθρώσουμε τα υγιή χαρτοφυλάκια των Πελατών μας και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας."

  Ο κ. Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας και συντονιστής του πάνελ συζήτησης των τραπεζικών στελεχών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δήλωσε: "Διακρίνεται πρόοδος από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων με βάση το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές. Έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και προεργασία ανάπτυξης συγκροτημένων πλάνων δράσεων με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί σε συνδυασμό με το αναπροσαρμοσμένο νομικό πλαίσιο και δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών για ενεργή επίλυση, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχική συμφωνία με τις εποπτικές αρχές, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ταχύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους προκαθορισμένους χρόνους."
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων