Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 08:04

  H ώρα των αποφάσεων για τον νέο κατώτατο μισθό

  H ώρα των αποφάσεων για τον νέο κατώτατο μισθό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημνονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

  Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα των δύο πλευρών θα είναι ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα αυτό "δεν είναι υπό διαπραγμάτευση" και πως εκείνο το οποίο θα κάνει μόνο, θα είναι να "ενημερώσει" τους θεσμούς σχετικά με τη διαδικασία η οποία ακολουθείται, αλλά και για το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5% έως 10%.

  Τις σχετικές προτάσεις αντιμετωπίζει θετικά η κυβέρνηση, ενώ φέρεται να επιθυμεί να εξαντλήσει προς τα πάνω τα "περιθώρια" της αύξησης, με επικρατέστερο σενάριο εκείνο του προβλέπει αύξηση "γύρω στο 8%", σύμφωνα με πληροφορίες.

  Σε αυτή την περίπτωση ο μεικτός κατώτατος μισθός θα έφτανε στα 632 ευρώ έναντι 586 ευρώ που είναι σήμερα.

  Να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% το Φεβρουάριο του 2012 με απόφαση της τότε κυβέρνησης Παπαδήμου και έως σήμερα (δηλαδή επί 8 χρόνια) παραμένει "παγωμένος".

  Από την πλευρά τους οι θεσμοί φέρεται να τάσσονται υπέρ μίας "λελογισμένης" αύξησης. Παράλληλα, έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών, με την Κομισιόν να ζητά ανάλυση των συνεπειών –από ένα τέτοιο μέτρο- στην απασχόληση.  Υπενθυμίζεται πως το 2012, εκτός από τη μείωση του κατώτατου κατά 22%, θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος για τους νέους έως 25 ετών, ο οποίος αντιστοιχεί σε μισθό 14% κάτω από τον κατώτατο των εργαζομένων άνω των 25 ετών.

  Την ίδια ώρα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο χθεσινό δελτίο για την ελληνική οικονομία, τονίζει πως  "είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας) υπό έλεγχο".

  Η κυβέρνηση όμως, εμφανίζεται ανένδοτη στο να προχωρήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση κατά 14% του μισθού των νέων.

  Αν δεν συμπεριληφθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών  (σ.σ. από 5% έως 10%), τότε η αύξηση των μεικτών αποδοχών των νέων έως 25 ετών, θα μπορούσε να φτάσει το 19% έως 24%.

  Υπενθυμίζεται πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι σχετικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης θα ληφθούν από το υπουργικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθούν –όπως έχουν δηλώσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

  Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει ακόμα ορισθεί ημερομηνία σύγκλισης του Υπ. Συμβουλίου, με το μόνο σίγουρο σενάριο να προβλέπει πως θα συγκληθεί μετά την ερχόμενη Πέμπτη και  το αργότερο έως τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μηνός.

  Με δηλώσεις τους επίσης, στελέχη της κυβέρνησης έχουν σημειώσει πως η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου. Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην αύξηση 24 επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν (πχ τακτικό επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ). Με άλλα λόγια, θα αυξηθούν οι σχετικές δημόσιες δαπάνες.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ