Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 08:46

  Η μάχη των μνημείων (Κνωσός, Λευκός Πύργος, τάφοι Βεργίνας) στην Ολομέλεια του ΣτΕ

  Η μάχη των μνημείων (Κνωσός, Λευκός Πύργος, τάφοι Βεργίνας) στην Ολομέλεια του ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ισχύει ή όχι πως θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο 2.329 ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημεία τα οποία αποτελούν πιθανόν το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας; Οι αρχαιολόγοι λένε πως ισχύει (γι αυτό και προσέφυγαν στο ΣτΕ) ενώ η κυβέρνηση λέει πως βρίσκεται στη διαδικασία εξαίρεσής τους.

  Το σίγουρο είναι πως στις 22 Ιανουαρίου θα κριθεί –νομικά τουλάχιστον- η συνταγματικότητα αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Ευκλ. Τσακαλώτου με τις οποίες περνούν στην διαχείριση και "περιουσία" του Υπερταμείου  και 2.329 μνημεία, εφόσον δεν έχει ακόμα προβλεφθεί ρητά πως εξαιρούνται από το σύνολο των ακινήτων που θα περάσουν στην διαχείριση του συγκεκριμένου οργάνου.   

  Η υπόθεση, η οποία πιθανόν μέχρι πρότινος δεν είχε πάρει τη δημοσιότητα που της αρμόζει, αφορά σύμφωνα με την προσφυγή που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μνημεία όπως:

  Ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, το Μικρολίμανο – Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο κλπ. Με τις δύο κυβερνητικές αποφάσεις μεταβιβάζονται προς στο Υπερταμείο, (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura  και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

  Εξαίρεση;  
  Το θέμα έγινε γνωστό όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ, δήμοι αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι εν λόγω μεταβιβάσεις. Τότε, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε (πολλάκις μάλιστα)  ότι το θέμα βαίνει προς "επίλυση", ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο "Υπερταμείο", αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί "λάθους".

  Η παρέμβαση που προκάλεσε σάλο

  Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν έγινε γνωστό πως το Υπερταμείο κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης στη δίκη του ΣτΕ (δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων), κάτι που κατά τους αρχαιολόγους σημαίνει ότι "το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη ‘περιουσία’ του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν".

  Το ΥΠΟΙΚ απάντησε μέσω πηγών του πως "επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών".

  Δεν τα έχουν εξαιρέσει
  Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις από τα 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζονται, στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε., βάσει της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, θα εξαιρεθούν 2.329 εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (θα υπαχθούν στις εξαιρέσεις του νόμου Ν. 4389/2016). Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι:

  α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και
  β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υπουργικής Απόφασης ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.

  Ο κατάλογος
  Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τμήμα της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων του Καίρατου ποταμού στα ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, τα Βυζαντινά λουτρά όπως και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη που είναι στον κατάλογο της UNESCO, το δάσος Σέιχ Σου που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η αρχαία αγορά της Συμπρωτεύουσας, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στο Πειραιά, το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου του Δήμου Αλίμου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο, το ρωμαϊκό ωδείο της Αχαΐας, η Ακρόπολης της Σπάρτης, το παραλιακό τείχος της πόλης της Κέρκυρας (εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO), οι Αλυκές στην Ελούντα, τα κάστρα της Χίου, Λέσβου, Άρτας και Πάτρας, το Ενετικό φρούριο της Σούδας Ιτζιδίν, το φρούριο Φιρκά Χανίων, η Οθωμανική βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες, τα Ρωμαϊκά λουτρά της Χαλκίδας, το Τέμενος Εμίρ Ζαδέ στην Εύβοια, τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Σπάρτης, του Αργοστολίου, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σύμης, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, κ.λπ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων