Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιαν-2019 23:53

  Επιβεβαίωσε το "Β+" για Ελλάδα η Standard & Poors

  Επιβεβαίωσε το "Β+" για Ελλάδα η Standard & Poors
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "Β+" της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας διατήρησε η Standard & Poors, με outlook "θετικό". Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση "B".

  Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας που συνοδεύεται από τη σταθερή επίδοση του προϋπολογισμού και την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, που λειτουργούν ως αντίβαρο απέναντι στο υψηλό φορτίο του εξωτερικού και δημόσιου χρέους καθώς και στη δύσκολη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εύθραυστο μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης και τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

  Προφίλ χρέους

  "Παρά το μεγάλο χρέος της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο προνομιούχα προφίλ χρέους μεταξύ των χωρών που αξιολογούμε από πλευράς ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους", σημειώνεται στην έκθεση.

  Η S&P προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019, με τη βοήθεια της ανάκαμψης του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

  Ανάπτυξη

  Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 2,4% κατά μέσο όρο στο διάστημα 2019-2022 καθώς η εσωτερική ζήτηση ενισχύεται και η καλή επίδοση των εξαγωγών διατηρείται. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εντός του 2019, το οποίο είναι έτος εκλογών.

  Μετά την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ την οποία η S&P εκτιμά στο 2,1% για το 2018, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το 2019 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4%, πριν ο ρυθμός αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται την περίοδο 2020-2022. Στέρεος συνεχίζει να είναι και ο ρυθμός της απασχόλησης, με την S&P να προβλέπει ανάπτυξη 2% ετησίως έως το 2022, ωστόσο να εκτιμά ότι η οικονομία θα ωφελούνταν περισσότερο από μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το 2018, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο του 50% των νέων θέσεων εργασίας αφορούσε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

  Κατά την εκτίμηση του οίκου, μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να υποστηριχθεί από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στον τραπεζικό κλάδο.

  Παρά την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κόστους εργασίας, ο οίκος θεωρεί πως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας παραμένει αδύναμη σε άλλους τομείς, όπως η αγορά προϊόντων και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, γεγονός που έρχεται να συνδυαστεί με τα αδύναμα δικαιώματα ιδιοκτησίας, την περίπλοκη πτωχευτική διαδικασία, το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και τη χαμηλή προβλεψιμότητα στην εφαρμογή των συμβάσεων.

  Η αδυναμία των τραπεζών της Ελλάδας να χρηματοδοτήσουν την οικονομία λειτουργεί επίσης επιβαρυντικά για την ταχύτητα της ανάκαμψης. Χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, ο ευρύτερος κλάδος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων -ο μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας- εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Η χρεοκοπία στον ιδιωτικό τομέα είναι συχνό φαινόμενο και αφορά, μεταξύ άλλων, τα φορολογικά χρέη.

  Πολιτικό τοπίο

  Ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου. Δεδομένου ότι το 2019 είναι επίσης έτος αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, θεωρείται πολύ πιθανή η κλιμάκωση της πόλωσης του πολιτικού τοπίου τους επόμενους μήνες. Κατά την άποψη της S&P, αυτό εγείρει τον κίνδυνο, τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του δικαστικού συστήματος και περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Είναι επίσης πιθανό, ενόψει εκλογών, να καθυστερήσει μια πιο αποφασιστική λύση στην κατεύθυνση της μείωσης των NPLs των τραπεζών.

  Για τη μείωση των NPEs των τραπεζών, ο οίκος επικαλούμενος την εμπειρία χωρών όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Κύπρος, εκτιμά ότι η ταχύτερή μείωσή τους μπορεί να μην είναι εφικτή χωρίς μια πιο αποφασιστική προσέγγιση και την ανάμειξη πρόσθετης κρατικής στήριξης.

  To outlook της αξιολόγησης

  Το θετικό outlook σηματοδοτεί, σύμφωνα με την S&P, την πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 μηνών, στον βαθμό που η οικονομική της ανάκαμψη θα δείξει στοιχεία ενδυνάμωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα είτε εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας από πλευράς κυβέρνησης, είτε σημαντικής μείωσης των NPEs/NPLs στο εξαιρετικά μειωμένης δυναμικής ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και της άρσης των τελευταίων τμημάτων των capital controls.

  Μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με την εκκρεμότητα δικαστικών αποφάσεων σχετικών με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει λόγο αναβάθμισης της αξιολόγησης.

  Ο οίκος σημειώνει ότι το outlook θα μπορούσε να μεταστραφεί σε "σταθερό" εάν, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του, υπάρξει ακύρωση ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων ή εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ισχνότερη του αναμενομένου, γεγονός που θα αδυνάτιζε τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων