Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιαν-2019 07:54

  Έπιασαν "ταβάνι" τα φέσια των δημόσιων νοσοκομείων

  Έπιασαν "ταβάνι" τα φέσια των δημόσιων νοσοκομείων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μισό δισ. ευρώ αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δημόσιων νοσοκομείων, παρουσιάζοντας συνεχή άνοδο από τον Ιούνιο του 2018 (όπου έφταναν τα 359 εκατ.). Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για το ενδεκάμηνο, οι οφειλές του ΕΣΥ ανέρχονταν σε 482 εκατ. ευρώ, από 476 εκατ. τον Οκτώβριο. Αντίθετα οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ εξακολουθούν να γίνονται όλο και μικρότερες, φθάνοντας το Νοέμβριο τα 182 εκατ. ευρώ (από 1,2 δισ. στα τέλη του 2016).

  Η αύξηση των οφειλών των νοσοκομείων προβληματίζει την αγορά, την ώρα που επιχειρηματίες από το χώρο των ιατρικών προϊόντων και των φαρμακευτικών που προμηθεύουν το ΕΣΥ φοβούνται νέα γενιά χρεών μέσα στο 2019 και δεν αποκλείουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους.

  Φόβοι που εντείνονται ακόμη περισσότερο από το μειωμένα κονδύλια που διατίθενται και αυτή τη χρονιά στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ για φέτος θα είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 242 εκατ.

  Ειδικότερα προβλέπεται να διατεθούν 1,154 εκατ. ευρώ από 1,219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Τα έσοδα από την εισηγητική έκθεση προβλέπονται φέτος στο ίδιο επίπεδο με το 2018. Ειδικότερα η εκτίμηση για πέρσι ήταν 2,595 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για φέτος 2,541 δισ.

  Φαίνεται όμως πως ούτε περιθώρια για ενίσχυση του προσωπικού υπάρχουν. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) αυτή τη χρονιά προβλέπεται η πρόσληψη μόνο 1.200 μονίμων υπαλλήλων χωρίς όμως επί της ουσίας να αυξηθεί το προσωπικό, αφού αντίστοιχα θα απολυθεί ίδιος αριθμός επικουρικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη νέα προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση.

  Το όποιο έκτακτο προσωπικό προσληφθεί θα καλυφθεί από τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Όπως έχει επισημάνει επίσης, το 60% του συνόλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ χρήζει άμεσης αντικατάστασης, ενώ συχνά αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών.

  Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για "δημοσιονομική ένεση"  στο νοσοκομεία, σημειώνοντας πως υπήρξε  σωρευτική αύξηση των πιστώσεων (του ορίου δαπανών δηλαδή) για το ΕΣΥ (νοσοκομεία-ΥΠΕ) την περίοδο 2015-2018 ύψους 674 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ 2015-2018).

  Την ίδια ώρα μιλά για "αιμοδότηση" του ΕΣΥ με πάνω 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό (έχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές-λοιπό παραϊατρικό προσωπικό ), με 4.500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους (2.981 γιατροί και 1.445 λοιπό προσωπικό), καθώς και με 4000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων