Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 08:28

  Διευρύνεται το "παράθυρο" επιστροφής των κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες

  Διευρύνεται το "παράθυρο" επιστροφής των κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Νέα δεδομένα για τα μοντέλα διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη δημιουργεί η πρόσφατη "άρον – άρον” απόφαση της ιταλικής Κυβέρνησης να εγγυηθεί το δημόσιο την έκδοση ομολόγων για την κεφαλαιακή στήριξη της παραπαίουσας Carige, της δέκατης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. 

  Η τράπεζα βρίσκεται υπό αναγκαστική διαχείριση με εποπτική ομάδα που έχει διορίσει η ΕΚΤ από τις 2/1/2019, μετά την άρνηση του μεγαλομετόχου της να δεχθεί νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. 

  Μπροστά στο ενδεχόμενο άμεσου χρεοστασίου και τον κίνδυνο bail-in τόσο των ομολογιούχων της τράπεζας όσο και των καταθετών της, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την διάσωσή της με κρατικές εγγυήσεις αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και στην κρατικοποίησή της αν στο μεταξύ δεν βρεθεί λύση συγχώνευσής της με άλλο ιταλικό τραπεζικό όμιλο (με πρώτη υποψήφια την Unicredit).   

  Πρόκειται για το δεύτερο "επεισόδιο” κρατικής διάσωσης στην Ιταλία μετά την περίπτωση της Montepaschi, για την οποία η νυν κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την προηγούμενη για διασπάθηση δημόσιου χρήματος για την διάσωση των τραπεζών...

  Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση της Montepaschi έχει "προμηθεύσει” το μοντέλο της Βad Bank που έχει χρησιμοποιηθεί ως "πρότυπο” για την συγκρότηση του σχεδίου του ελληνικού ΤΧΣ (ΥΠΟΙΚ) που αφορά στην διαχείριση των "κόκκινων δανείων” που αναμένεται να δρομολογηθεί μέχρι τον Απρίλιο...

  Η περίπτωση της Ιταλίας και των αλλεπάλληλων τραπεζικών "επεισοδίων” διάσωσης έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όρια ελαστικότητας του κανονιστικού πλαισίου της ΕΚΤ και της DGComp, οσο αφορά την χρήση κρατικών εγγυήσεων για τις τραπεζικές διασώσεις, παρά την εν ισχύ Οδηγία για την εφαρμογή του Bail-In.

  Μέχρι στιγμής οι πιέσεις από πλευράς ΕΚΤ και DGComp δεν έχουν οδηγήσει σε άμεσες αντιδράσεις απέναντι στις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης για δύο λόγους, Ο ένας αφορά το γεγονός οτι μόλις πρόσφατα "έκλεισε” έστω και προσωρινά το μέτωπο μεταξύ Κομισιόν – Κυβέρνησης για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του ευρωπαϊκού εξαμήνου για το έλλειμμα, ενώ ο δεύτερος – λιγότερο πολιτικός και περισσότερο τραπεζικός – έχει να κάνει με το γεγονός οτι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν μεγάλα ανοίγματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. 

  Μεταξύ αυτών η Γαλλία και το τραπεζικό της σύστημα έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα στις ιταλικές τράπεζες, τόσο σε επίπεδο μετοχικής συμμετοχής όσο και σε επίπεδο διατραπεζικού δανεισμού και κατοχής κρατικού χρέους.

  Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σχολιάζοντας στο Capital.gr τα χθεσινά γεγονότα στην Ιταλία, οι εξελίξεις αυτές "δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερα περιθώρια” για την ελαστικότερη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και στην Ελλάδα...  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων