Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 00:04

  Τρύπα 700 εκατ. με το... καλημέρα σε φάρμακα, εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές

  Τρύπα 700 εκατ. με το... καλημέρα σε φάρμακα, εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπέρβαση με το... καλημέρα στις βασικές δαπάνες περίθαλψης προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2019, ο οποίος έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια. Στα προγραμματισμένα φετινά έσοδα του Οργανισμού έχει υπολογιστεί clawback (αυτόματος μηχανισμός επιστροφών από τους συμβεβλημένους παρόχους όταν καταγράφεται υπέρβαση στον κλειστό προϋπολογισμό) ύψους 339 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία (εξωνοσοκομειακή δαπάνη), 150 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά κέντρα και 213 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές.

  Αυτή είναι μόνο η αρχική πρόβλεψη και το ύψος τους ενδέχεται να ανέβει σημαντικά, κυρίως στον κωδικό του φαρμάκου, μετά τις τροποποιήσεις και με βάση την εξέλιξη των συνταγογραφήσεων. Οι αντίστοιχες υπερβάσεις για το 2018, μετά την έβδομη τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού ήταν 789 εκατ. για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, 199 εκατ. για τις διαγνωστικές εξετάσεις και 394 εκατ. ευρώ για τα νοσήλια.

  Αντίστοιχα μέσω του μηχανισμού του clawback, έχουν προϋπολογιστεί για φέτος έσοδα και από τις υπόλοιπες παροχές υγείας, όπως 55 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, 27 εκατ. από τους φυσικοθεραπευτές, 20 εκατ. από τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, 66 εκατ. από υπερβάσεις σε υγειονομικό υλικό και 26 εκατ. από πρόσθετη περίθαλψη. 

  Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται το 2019 σε 6,18 δισ. ευρώ. Αναλυτικά προβλέπονται έσοδα περίπου 6,226 δισ. ευρώ με πιθανό ταμειακό υπόλοιπο 43,8 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Κυβέρνησης για το δεκάμηνο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένα και ανέρχονται πλέον σε 250 εκατ. ευρώ από 532 εκατ. που ήταν στις αρχές του 2018. 

  Όπως σημειώνουν  φορείς του χώρου, ναι μεν έχει εξομαλυνθεί ο χρόνος των πληρωμών, όμως από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις καλούνται να επωμιστούν το βάρος της περίθαλψης. Ειδικά για τις φαρμακευτικές, πέρσι ο "λογαριασμός” για clawback και rebate- αναγκαστικές εκπτώσεις, ξεπερνά σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς το 1,4 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν, τουλάχιστον 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία και 1 στα 4 φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ παρέχονται πλέον δωρεάν από τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ το σύνολο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων καλύπτεται από τη βιομηχανία. 

  Στο σκέλος των δαπανών, δεν προβλέπεται ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών, παρά το γεγονός πως τα όρια, όπως τονίζουν οι πάροχοι, είναι εξαιρετικά χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Πιο συγκεκριμένα, για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη το πλαφόν για φέτος είναι 1,94 δισ. ευρώ, για τις ιδιωτικές κλινικές 217 εκατ., για κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας 44 εκατ., για ιατρικές επισκέψεις 75 εκατ. και για τα διαγνωστικά 302 εκατ.  

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων