Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιαν-2019 14:22

  Οι χαμηλές δαπάνες για νέα εφάπαξ στηρίζουν τον στόχο του πλεονάσματος των Ταμείων

  Οι χαμηλές δαπάνες για νέα εφάπαξ στηρίζουν τον στόχο του πλεονάσματος των Ταμείων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στις δραματικά χαμηλές δαπάνες για νέα  εφάπαξ στηρίζεται πάνω από το μισό πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων για φέτος.

  Και αυτό γιατί οι χαμηλές πληρωμές για εφάπαξ σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα γιγάντια έσοδα από εισφορές  εκτινάσσουν το πλεόνασμα του εν λόγω κλάδου και αυτό, με τη σειρά του, εκτινάσσει το γενικό πλεόνασμα των ταμείων.

  Έτσι δημιουργείται ένα παχύ… "μαξιλάρι" για την απορρόφηση των δημοσιονομικών  κραδασμών από τη μη περικοπή των συντάξεων φέτος, καθώς αυτή αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις προηγούμενες προβλέψεις για το πλεόνασμα, κυρίως, του ΕΦΚΑ.

  Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προϋπολογισμών των ταμείων, οι οποίοι εγκρίθηκαν χθες,  31/12/2018 από την Υπουργό Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου.

  Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του, ο κλάδος εφάπαξ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών αναμένεται να έχει πλεόνασμα 553 εκατ. ευρώ.

  Και αυτό την ίδια ώρα που, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, το συνολικό πλεόνασμα των συνταξιοδοτικών ταμείων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΠ, ΜΤΠΥ κλπ.) αναμένεται να ανέλθει σε 901 εκατ. ευρώ.

  Με άλλα λόγια, το 61% (πλεόνασμα 553 εκατ. ευρώ στα εφάπαξ έναντι 901 εκατ. ευρώ που αναμένεται συνολικά στα ταμεία) της πρόβλεψης για το πλεόνασμα των ταμείων θα καλυφθεί από τον κλάδο των εφάπαξ.  

  Η "στήριξη" την οποία παρέχει ο κλάδος των εφάπαξ στο στόχο του πλεονάσματος όλων των ταμείων  (κύριας, επικουρικής ασφάλισης, μερισμάτων δημοσίου κλπ.)  το 2019 έχει τεράστια σημασία, ειδικά καθώς ακυρώθηκαν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  Και αυτό γιατί επιτυγχάνεται ένα δημοσιονομικά ασφαλές "ασφαλιστικό" πλεόνασμα (και μάλιστα χωρίς καν να ληφθούν υπόψιν τα πλεονάσματα του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ), χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

  Πιο αναλυτικά το  θετικό αποτέλεσμα, το οποίο προβλέπεται από την εκτέλεση των προϋπολογισμών των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών φορέων αναλύεται ως εξής :

  Συγκεκριμένα:

  Για τον ΕΦΚΑ προβλέπεται πλεόνασμα 245 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικότερα, τα έσοδα του αναμένεται να φτάσουν τα 37,850 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του στα 37,718.

  Για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αναμένεται πλεόνασμα μόλις 16 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα ανέλθουν σε 4,147 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα θα φτάσουν τα 4,131 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 3,758 δισ. ευρώ αφορούν την καταβολή επικουρικών συντάξεων 3,758

  Για τον κλάδο παροχών εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ προβλέπεται  πλεόνασμα ύψους 553 εκατ. ευρώ.

  Τα έσοδα από εισφορές αναμένεται να φτάσουν τα 796 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα θα ανέλθουν μόλις σε 242 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο τα 189 εκατ. ευρώ θα αφορούν νέα βοηθήματα εφάπαξ.

  Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αναμένεται πλεόνασμα 19,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα έσοδα ύψους 355 εκατ. ευρώ και έξοδο 335 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων