Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Δεκ-2018 22:34

  Στο παρά πέντε η δίμηνη παράταση του Ν. Κατσέλη

  Στο παρά πέντε η δίμηνη παράταση του Ν. Κατσέλη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου η ισχύς του νόμου Κατσέλη και συγκεκριμένα η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό προβλέπει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε  αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην εκπνοή του 2018, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή λίγες ώρες πριν την εκπνοή του ισχύοντος καθεστώτος με βάση το οποίο έως και σήμερα 31/12/18 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλουν στο δικαστήριο, στο πλαίσιο του Ν.Κατσέλη, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία τους.

  Η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:

  Άρθρο πρώτο

  Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α' 130)

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις "Μέχρι την 31η Δεκεμ- βρίου 2018" αντικαθίστανται από τις λέξεις "Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019". 
   

  2. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις "Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018" αντικαθίστανται από τις λέξεις "Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019". 

  Κατά τη διάρκεια της παράτασης ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμη να "κατεβάσει” ένα νέο πλαίσιο για την προστασία και για το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, το οποίο πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από τους δανειστές. Κάτι που δεν κατάφερε πάντως να κάνει όλους τους προηγούμενες μήνες. Στο πλαίσιο αυτό στις 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψιν την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

  Δηλαδή θα επιχειρηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή, την οποία κάποιοι τη μεταφράζουν με σημαντική μείωση των ορίων ακόμη και στο 1/3 αυτών που ισχύουν σήμερα. Το ανώτατο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη είναι οι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

  Σήμερα οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη (σ.σ. τελευταία στοιχεία Σεπτέμβριος του 2018), υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 135.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος έχει αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αρκετοί οφειλέτες έσπευσαν να προλάβουν τις προθεσμίες. Εν τω μεταξύ το προβληματικό στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αγγίζει τα 28 δισ. ευρώ εκ των οποίων δάνεια 15 δισ. ευρώ αφορούν αιτήσεις του νόμου Κατσέλη.

  *Δείτε την ΠΝΠ δεξιά, στη στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων