Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Δεκ-2018 12:00

  Με σημάδια αποπληθωρισμού και αποεπένδυσης κλείνει το 2018

  Με σημάδια αποπληθωρισμού και αποεπένδυσης κλείνει το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στο όριο του αποπληθωρισμού με φανερά σημάδια αποεπένδυσης κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2018, ο σκληρός "πυρήνας" του πληθωρισμού (σ.σ. δηλαδή χωρίς τα καύσιμα και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%.

  Ο εν λόγω δείκτης αποδεικνύει ότι η σκιά της κρίσης δεν έχει φύγει και ότι η ελληνική οικονομία κινείται ακόμα κάτω από την παραγωγική της δυναμικότητα. Ανάλογη επισήμανση άλλωστε έγινε πρόσφατα και από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μάλιστα, τότε ο "πυρήνας" υπολογιζόταν στο 0,4% με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα εντείνεται.

  Σύμφωνα με το δελτίο του υπουργείου Οικονομίας, πέρυσι ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε οριακά περισσότερο (κατά 0,2% στο 11μηνο) και ήταν αρνητικός όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης. Όσο για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώνεται κάθε μήνα από την ΕΛΣΤΑΤ (περιλαμβάνει δηλαδή και καύσιμα/τρόφιμα), διαμορφώθηκε στο 11μηνο στο 0,6% και ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 0,8%. Παραμένει και αυτός σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

  Στο δελτίο υπολογίζεται και η μέση άνοδος του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 στο 2,1%, με εκτίμηση ότι μπορεί να κλείσει στο σύνολο του έτους σε υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο του προϋπολογισμού. Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πιέσεις που υπάρχουν σε κάποια πεδία.

  Ειδικά στο πεδίο των επενδύσεων καταγράφεται η μείωσή τους κατά 6,2% κατά μέσο όρο την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, έναντι ανόδου κατά 8,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η άνοδος έφτασε στο 9,6% συνολικά πέρυσι. Στο δελτίο, μάλιστα, αιτιολογείται η γενικότερη φθίνουσα πορεία των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η απουσία εντονότερης επενδυτικής ορμής το 2018 λόγω της γενικότερης διεθνούς αύξησης του επενδυτικού ρίσκου και της τάσης αποεπένδυσης…

  Τα αναλυτικά στοιχεία, δε, για τις επενδύσεις δείχνουν επιβράδυνση στην βιομηχανική παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών με άνοδο 2,5% στο δεκάμηνο του 2018 έναντι αύξησής τους κατά 6% πέρυσι. Υπάρχει επίσης αρνητικό πρόσημο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων (-0,7%) την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2018, έναντι ανόδου κατά 0,2% πέρυσι. Αρνητικό πρόσημο τελευταία φορά υπήρχε το 2015.

  Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση και στον Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής που διαμορφώνονται στο +0,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2018 έναντι ανόδου κατά 5,1% την αντίστοιχη περιοχή περίοδο του 2017.

  Μείωση 18,4% στις εκταμιεύσεις ΠΔΕ

  Για τις εκταμιεύσεις του ΠΔΕ το δελτίο αναφέρει ότι μειώθηκαν κατά 18,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2018, έναντι μείωσής τους κατά 12% την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (και κατά 5,4% στο σύνολο του 2017). Μείωση καταγράφηκε και το 2016 (της τάξης του 1,8%), το 2015 (κατά 2,8%) και το 2014 (κατά 0,9%).

  Οι τριγμοί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φανερώνονται και στη δεύτερη προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Επιβεβαιώνεται η υποχρηματοδότησή του κατά 1,55  δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το ενδεκάμηνο, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα υπερπλεονάσματα.

  Η υστέρηση προκύπτει από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φτάνει στα 1,6  δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έχουν διατεθεί 2,49  δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4  δισ. ευρώ το 11μηνο και για προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων 6,75  δισ. ευρώ στο σύνολο του 2018.

  Δείχνουν έτσι το μέγεθος προσπάθειας που επιχειρείται να ολοκληρωθεί έως και τη Δευτέρα για την αύξηση των πληρωμών, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία του 2017: Πέρυσι περίπου 1  δισ. ευρώ επενδυτικών δαπανών έμεινε στο ράφι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων