Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Δεκ-2018 15:03

  Πώς γλύτωσε το Υποδομών το πολιτικό κόστος των νέων διοδίων της Εγνατίας

  Πώς γλύτωσε το Υποδομών το πολιτικό κόστος των νέων διοδίων της Εγνατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Μάννα εξ' ουρανού" αποτελεί για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, η καθυστέρηση έγκρισης της νέας τιμολογιακής πολιτικής της Εγνατίας Οδού από την Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG- MOVE). Ως αποτέλεσμα, από 1η Ιανουαρίου, τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο δεν αυξάνονται, καθώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Τσακαλώτος και Σπίρτζης. 

  Όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών σε ανακοίνωσή του,  οι απαλλαγές από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού για κατοίκους όμορων περιοχών (που καταργούνταν με την ΚΥΑ) διατηρούνται, ενώ τα διόδια δεν αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου. Πλέον, ο Χρ. Σπίρτζης προτάσσει το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων για το οποίο πριν από ακριβώς ένα χρόνο, διαβεβαίωνε ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018. 

  Η εγκύκλιος Σπίρτζη

  Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο στην Εγνατία Οδό βάσει της οποίας σε ισχύ παραμένουν οι υφιστάμενες απαλλαγές – εξαιρέσεις από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων του αυτοκινητόδρομου, για κατοίκους όμορων περιοχών, ανέργους και ΑμεΑ.

  Συγκεκριμένα,  σε χθεσινή Εγκύκλιο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, την οποία απέστειλε στην Εγνατία Οδό Α.Ε.,  υπογραμμίζεται πως "εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 οι υφιστάμενες σήμερα απαλλαγές από την καταβολή διοδίων – τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων αυτής".  Οι απαλλαγές αφορούν Ι.Χ ιδιωτικά ή Ι.Χ επαγγελματικά οχήματα κατοίκων όμορων περιοχών, ανέργων και ΑμεΑ.

  Διευκρινίζεται δηλαδή,  πως παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις για τις εξαιρέσεις, σύμφωνα με την  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της 27ης Νοεμβρίου 2017, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την  Απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017.

  Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι, οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων θα παραμείνουν σε ισχύ είτε μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, είτε έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG- MOVE) η νέα Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού" αναφέρει το Υποδομών.

  Τα ηλεκτρονικά διόδια

  Όπως αναφέρεται ακόμη, "πάγια θέση και επιδίωξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το ηλεκτρονικό διαλειτουργικό σύστημα διοδίων ελευθέρας ροής και η Ευρωπαϊκή οδηγία για τα "πράσινα" διόδια, όπως λέγονται τα διόδια που λαμβάνουν υπόψη εκτός από την απόσταση τους ρύπους των οχημάτων.

  Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, καθώς θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων καταγραφής όλων των οχημάτων τα οποία διέρχονται από το Εθνικό Δίκτυο.

  Ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος βρίσκεται στο  δεύτερο, τελικό,  στάδιο και η σχετική σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες χώρες  που θα εφαρμοστούν τα "πράσινα" διόδια ελευθέρας ροής όπως προβλέπεται σε σχετική Κοινοτική Οδηγία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων