Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Δεκ-2018 08:25

  Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την "επανεπένδυση" κεφαλαίων (QE) και μετά την αύξηση των επιτοκίων

  Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την "επανεπένδυση" κεφαλαίων (QE) και μετά την αύξηση των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Παρέχοντας επισήμως όλες τις διευκρινίσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το χθεσινό της Economic Bulletin ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2019.

  Ακόμα περισσότερο επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει στο 100% τα κεφάλαια που θα προκύπτουν κάθε μήνα από τις λήξεις των τίτλων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τα οποία συνολικά φτάνουν τα 2,6 τρισ. ευρώ...

  Εξηγεί μάλιστα ότι η επανεπένδυση αυτή θα συνεχίσει και μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων και για μακρό χρονικό διάστημα.

  Πόσο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει; Η απάντηση έρχεται έμμεσα από το Δ.Σ. της ΕΚΤ, μέσω της επισήμανσης ότι οι αναταράξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, η μεγάλη αστάθεια στις αγορές και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη από την ανάδυση των εμπορικών συγκρούσεων λόγω του προστατευτισμού καθιστούν αναγκαία την στήριξη της οικονομίας και την σταθεροποίηση της τάσης του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο κάτω από το 2%...

  Με άλλα λόγια η ΕΚΤ θα αρχίσει σε προγραμματισμένο χρονικό διάστημα, το καλοκαίρι του 2019, την προσπάθεια να επαναφέρει σταδιακά τα επιτόκια σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά θα το κάνει αυτό διατηρώντας στις αγορές και στο τραπεζικό σύστημα την ρευστότητα που έχει διοχετεύσει σ' αυτό μέχρι σήμερα.

  Ο λόγος αυτής της πολύ προσεκτικής και σταδιακής αναδίπλωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, έχει να κάνει με την αναγνώριση των υφιστάμενων κινδύνων για την ευρωοικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

  Κινδύνων που συνδέονται αφ' ενός με τις γεωπολιτικές ανισορροπίες και τις συγκρούσεις που προκαλεί η ανάδυση του προστατευτισμού στην διεθνή οικονομία και αφ' ετέρου στο γεγονός ότι οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν πολύ σπασμωδικά και αρνητικά στο περιβάλλον αυτό.

  Το σημείο στο οποίο η ΕΚΤ δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες – αλλά και αυτό είναι από μόνο του μία "πληροφορία" - είναι το πώς θα συνεχίσει ο Μάριο Ντράγκι με τα  προγράμματα στοχευμένης δανειοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα τα T-Ltros ήτοι τα μηδενικού ή αρνητικού κόστους δάνεια προς τις τράπεζες που δεσμεύονται για την διοχέτευσή τους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  Αυτά τα τετραετούς διάρκειας δάνεια προς τις τράπεζες μένει να διευκρινισθεί – πιθανώς στο πρώτο Δ.Σ. του 2019 – το αν θα συνεχισθούν με μία νέα αναχρηματοδότησή τους μέσα στο 2019. Αναλυτές που παρακολουθούν τις ζυμώσεις που γίνονται στο εσωτερικό του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η αναχρηματοδότηση των δανείων αυτών (λήγουν το 2020 – 2021) θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιη καθώς το ευρωσύστημα πέραν των άλλων κινδύνων έχει να αντιμετωπίσει και το νέο σύστημα αυξημένων προβλέψεων για τα "νέα" NPLs και ΝPEs με το νέο έτος, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στις ευρωτράπεζες και ειδικά σ' αυτές που έχουν αυξημένους όγκους "κόκκινων δανείων" μέχρι σήμερα.

  Τα "νέα" για την αναχρηματοδότηση ή τροποποίηση των T-Ltros αναμένεται να ξεκαθαριστούν τον Ιανουάριο από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων