Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Δεκ-2018 09:25

  1 στους 5 ρύθμισε τα χρέη του μέσω Εξωδικαστικού

  1 στους 5 ρύθμισε τα χρέη του μέσω Εξωδικαστικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που ξεκινούν τη διαδικασία για ένταξη τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους υποβάλλουν τελικά την αίτηση. 

  Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, σύμφωνα με τα οποία από τις 58.894 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, αίτηση έχουν υποβάλει τελικά μόλις 5.904. 

  Εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους μόλις 1.206 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Δηλαδή 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

  Από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους προκύπτει επίσης πως αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους, με σκοπό την ένταξη των οφειλών του 2017 ή τη διόρθωση της δήλωσης περί πτωχευτικής ικανότητας.

  Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία 

  Στις 72 εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις, υποβλήθηκαν 2.214 αιτήσεις και εξ αυτών 116 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ρυθμίσεων (104) αφορά διμερή διαπραγμάτευση, με το 85% του συνολικού χρέους να αφορά έναν πιστωτή. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι πιστωτές η διαδικασία είναι πιο αργή και το ποσοστό αποτυχίας των αιτήσεων υψηλό. Από τις 1.052 αιτήσεις, εκκρεμεί η απάντηση των πιστωτών για 283, ενώ για όσες προχώρησαν στο επόμενο στάδιο μόλις σε 12 ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιτυχώς. 

  Στις 46 εβδομάδας λειτουργίας της πλατφόρμας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποβλήθηκαν 3.384 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 961 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

  Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, στις 25 εβδομάδες λειτουργίας, υποβλήθηκαν 306 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ., τράπεζες υπό εκκαθάριση). Εξ αυτών 129 αγρότες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ κανένας αγρότης δεν έχει καταφέρει να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τα υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων