Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Δεκ-2018 12:32

  Στις 28/12 ανοίγουν τα χαρτιά τους για τον ν. Κατσέλη κυβέρνηση και τράπεζες

  Στις 28/12 ανοίγουν τα χαρτιά τους για τον ν. Κατσέλη κυβέρνηση και τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το σχέδιό της για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή στους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Η παρουσίαση αναμένεται να γίνει από τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η συνάντηση με τους τραπεζίτες να γίνει και με την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

  Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, αποφασίστηκε δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, η οποία θα κυρωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι οι εργασίες της Βουλής σταμάτησαν το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου. Με ορίζοντα την επόμενη επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν μπροστά τους μία "ακανθώδη" διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010. 

  Οι τράπεζες, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν έναντι του SSM για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και την "πληγή" των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν κάνει κατάχρηση του πλαισίου προστασίας του νόμου, θα προσέλθουν στη συνάντηση της Παρασκευής με αυστηρές "κόκκινες" γραμμές. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή και για το κυπριακό μοντέλο που προγραμματίζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων. Το μοντέλο αυτό θα προβλέπει σημαντικό "κούρεμα" της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου, ή ακόμα και του ½ για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά. Ωστόσο, απομένει να φανεί την Παρασκευή κατά πόσον οι τράπεζες θα δεχτούν το ύψος του επιτοκίου, του "κουρέματος", αλλά και των εξασφαλίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση.

  Και αυτά με το δεδομένο ότι οι δανειστές, αφενός δεν θέλουν καμία παράταση του νόμου Κατσέλη, αφετέρου, για την περίπτωση που συμφωνηθεί ένα διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτουν τον πήχη προστασίας κάτω από τις 100.000 ευρώ και συγκεκριμένα στις 75.000, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr.

  H κυβέρνηση, αν και θα ήθελε να διατηρήσει τον πήχη προστασίας στα ισχύοντα επίπεδα, αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, σε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία με τους τραπεζίτες, από πλευράς κυβέρνησης ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να συμφωνηθεί μία κοινή γραμμή έναντι των δανειστών και το όριο προστασίας να μην υποχωρήσει κάτω από τις 150.000 ευρώ (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας). 

  Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων