Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 21:00

  Τα 5 projects του 1 δισ. ευρώ που έμειναν… στα μπετά

  Τα 5 projects του 1 δισ. ευρώ που έμειναν… στα μπετά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ιδιαίτερα δύσκολες αποδεικνύονται οι επενδύσεις και σε εμπορικά κέντρα στη χώρα μας. Για του λόγου το αληθές, από τη διετία 2010- 2011 οπότε ξεκίνησαν να λειτουργούν το Athens Metro Mall και το McArthurGlen, που αποτελεί εκπτωτικό χωριό προϊόντων ένδυσης-υπόδησης, τα νεόδμητα εμπορικά κέντρα στη χώρα μας είναι ανύπαρκτα. Και το εκπτωτικό κέντρο Fashion City Outlet της Λάρισας, που άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα, προήλθε από την ανακατασκευή του προϋφιστάμενου Pantheon Plaza. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο γραφειοκρατικός "γολγοθάς", σε συνδυασμό με τις σφοδρές, σε πολλές περιπτώσεις, αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά των εμπορικών κέντρων έχουν οδηγήσει στις ελληνικές καλένδες μεγάλα projects του εν λόγω κλάδου.

  Στις ελληνικές καλένδες

  Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του πολυχώρου Academy Gardens, που σχεδιαζόταν στο οικόπεδο επί των οδών Λ. Κηφισού 60 και Ηρούς στην Αθήνα της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Ελ. Δ. Μουζάκη. Θα διέθετε μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τ.μ., δομήσιμη επιφάνεια 48.000 τ.μ., συνολική δόμηση 120.000 τ.μ., συντελεστή δόμησης 2,1 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 21 μέτρων. Ωστόσο, ύστερα από περιπέτεια 11 ετών, η BlackRock real estate, που εξαγόρασε τον αυστραλιανών συμφερόντων όμιλο Macquarie Global Property Advisors (MGPA), αποφάσισε να αποτραβηχτεί από την επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το fund, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Artume, διέθετε την απαιτούμενη αδειοδότηση, αλλά τα σαθρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το περιβάλλον που παρέμενε εχθρικό για την επένδυση, οδήγησαν την BlackRock στην πώληση της έκτασης, προς 7 εκατ. ευρώ, στη Hines.

  Σε απόσταση περίπου τριών περίπου χιλιομέτρων από το οικόπεδο του Academy Gardens στις οδούς Αγίας Άννης και Αγίου Πολυκάρπου στο Βοτανικό, κοντά στον σταθμό του μετρό Ελαιώνας, το mall που σχεδίαζε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) αποτελεί σήμερα κουφάρι. Οι εργασίες της εταιρείας, που ξεκίνησαν το 2008, αναστάλθηκαν αρχές του 2009, ύστερα από προσφυγή ολιγάριθμων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το εμπορικό κέντρο, μία επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ, να παραμένει, από τότε, ημιτελές. Η αποπεράτωσή του προβλεπόταν από το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΜΒΔΤ, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να γίνει πράξη, δεδομένου ότι η εμπορική ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3481/ 2006. Θα πρέπει δηλαδή, αφότου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, να εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου. 

  Εμπορικό κέντρο σε έκταση 15 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού, όπου, έως το 1997, βρισκόταν το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Συσκευασιών (ΒΙΣ) σχεδίαζε και ο ισραηλινός όμιλος Plaza Centers. Η τελευταία, ύστερα από 16 χρόνια πάλης με την ελληνική γραφειοκρατία και πολυνομία, αποφάσισε το 2015 να εγκαταλείψει, υπό το βάρος και δικών της προβλημάτων, το project προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με στόχο την πώληση του οικοπέδου προς 4,7 εκατ. ευρώ, εγχείρημα που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα: εταιρεία που είχε εμπλακεί στο έργο του mall, ζητάει από την Plaza Centers αποζημίωση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, έχοντας πετύχει να αποκτήσει ασφαλιστικά μέτρα ωσότου εκδικαστεί η αίτηση αποζημίωσης. Μέχρι όμως, να εκδικαστεί η υπόθεση, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πουλήσει το ακίνητο.

  Στο σημείο μηδέν παρέμεινε και η επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει η κοινοπραξία της Ακροπόλ Χαραγκιώνης με την πορτογαλική Sonae Sierra με στόχο τη μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου Γαλατσίου σε υπερσύγχρονο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, η προσφυγή του Δήμου Γαλατσίου στο ΣτΕ, σε συνδυασμό με την αναστολή της οικοδομικής άδειας που είχαν εξασφαλίσει οι δύο εταιρείες "πάγωσαν" το έργο. Εντέλει το ακίνητο περιήλθε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στο Δημόσιο και στο πλαίσιο αυτό η ελληνοπορτογαλική κοινοπραξία διεκδικεί αποζημίωση, καθώς ανέλαβε την παραχώρηση της έκτασης ύστερα από διαγωνισμό που είχε διενεργήσει το Δημόσιο.

  Επίσης, ο όμιλος Χαραγκιώνη σχεδίαζε από κοινού με τη Sonae Sierra την υλοποίηση στον Πειραιά, σε έκταση 45,5 στρεμμάτων, του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ, στην παλιά βιομηχανική ζώνη Νέου Φαλήρου, ενός ακόμη εμπορικού κέντρου. Για τo mall, που θα είχε προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 45.000 τ.μ., δεν κατέστη εφικτή η εξασφάλιση της απαιτούμενης αδειοδότησης, ενώ η τότε δημοτική αρχή Πειραιά ήταν αντίθετη με την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου.

  Προχωρούν οι επεκτάσεις

  Με τις αναπτύξεις malls –από το μηδέν– να είναι ανύπαρκτες, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται μόνον η επέκταση υφιστάμενων εμπορικών κέντρων. Πρόκειται για το Golden Hall, όπου θα προστεθούν νέες χρήσεις εμπορίου και αναψυχής συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 11,5 χιλ. τ.μ., με την επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019. Αλλά και για τη δεύτερη φάση του εμπορικού στα Σπάτα Smart Park που επεκτείνεται κατά 15.000 τ.μ., με τις εργασίες προϋπολογισμού της τάξης των 23-25 εκατ. ευρώ να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων