Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Δεκ-2018 20:00

  Δύο... ευδιάκριτες ωρολογιακές βόμβες για τις αγορές το 2019

  Δύο... ευδιάκριτες ωρολογιακές βόμβες για τις αγορές το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Την Κυριακή 16/12 στην κεντρική ιστοσελίδα της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα δύο μελέτες με τίτλους αντίστοιχα "Yet more bumps on the path to normal" και "The geography of dollar funding on non – US Banks".

  Και οι δύο μελέτες αν και αναφέρονται σε διαφορετικά αντικείμενα εντούτοις διασυνδέονται ως προς τα βασικά στοιχεία τους και τα συμπεράσματά τους καταλήγοντας:  

  η μεν πρώτη στο ότι τα μεγάλα "ξεπουλήματα” στις χρηματιστηριακές αγορές το 2018 δεν είναι ούτε πρέπει να αντιμετωπισθούν σαν μεμονωμένα γεγονότα,

  η δε δεύτερη ότι ένας τεράστιος όγκος δανείων ύψους 12,8 τρισ. δολ. από μη αμερικανικές τράπεζες θα έχει προβλήματα αναχρηματοδότησης και εξυπηρέτησης μέσα στο 2019.

  Η βασική αιτία και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τις δύο μελέτες είναι η αναστροφή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και ειδικά της Fed που έχει προηγηθεί αλλά και της ΕΚΤ που ακολουθεί. 

  Η δημοσίευση των δύο μελετών λίγα 24ωρα μετά την οριστικοποίηση από την πλευρά της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη της απόφασής της να προχωρήσει στην διακοπή του QE και τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής, προφανώς δεν είναι συμπτωματική. 

  Η μεν πρώτη μελέτη συνδέει τα αλλεπάλληλα sell – offs στα χρηματιστήρια με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, σε ένα περιβάλλον εμπορικών συγκρούσεων και πολιτικής αναταραχής. 

  Η δεύτερη επισημαίνει ότι ένας μεγάλος όγκος δανειακών υποχρεώσεων σε δολάρια από "μη αμερικανικές” τράπεζες, που σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS ξεπερνά τα 12,8 τρισ. δολ. συναντά εντελώς διαφορετικούς όρους για να εξυπηρετηθεί και πολύ περισσότερο να αναχρηματοδοτηθεί διασυνοριακά από το 2019. 

  Ήδη η Fed έχει αυξήσει σημαντικά και συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να μειώνει σταδιακά τον όγκο επανεπένδυσης τίτλων που είχε αγοράσει στο πλαίσιο των δικών της προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον έχουν γίνει αυστηρότεροι οι όροι διασυνοριακής αναχρηματοδότησης προς και από τις τράπεζες με έδρα εκτός των ΗΠΑ. 

  Με άλλα λόγια η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών καθιστά τη διαθέσιμη ρευστότητα περισσότερο δύσκολο να εξασφαλισθεί και σταδιακά ακριβότερη για να διασφαλισθεί ο όγκος των κάθε είδους δανειακών κεφαλαίων σε διεθνή κλίμακα. 

  Το γεγονός μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποχρεώσεων είναι σε δολάρια και η Fed είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που συσφίγγει την νομισματική της πολιτική επιδεινώνει ακόμα περισσότερο αυτό το περιβάλλον, που ήδη ταράσσεται από τις εμπορικές συγκρούσεις και τις πολιτικές αναταραχές...
         

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων