Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 22:02

  Αιχμές Τσακαλώτου για Στουρνάρα - Ρέγκλινγκ

  Αιχμές Τσακαλώτου για Στουρνάρα - Ρέγκλινγκ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Θα με ενοχλούσε αν αποφασίζαμε ότι η πολιτική δεν μπορούσε να δώσει λύση και ψάχναμε έναν τεχνοκράτη. Αν μετά από 2 χρόνια ζητούσα να μου δώσει μία δουλειά σιγουράτζα, για παράδειγμα Διοικητή της ΤτΕ", είπε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2019, αναφερόμενος στην πορεία του στο ΥΠΟΙΚ και στην θέση του ως ο μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ σε καιρό μνημονίου.

  Πρόσθεσε ότι "δυσκολεύθηκα, τσακαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί ότι είμαι ο μακροβιότερος υπουργός του μνημονίου". Θα με ενοχλούσε αν μαζί με όλη την διαπραγματευτική ομάδα "δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μας το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων.

  Επισήμανε ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τις δυσκολίες που είχαμε στην διαπραγμάτευση". Αλλά παραδέχθηκε ότι "ο λαός ξεχνά και κοιτά μπροστά. Γι αυτό είναι σημαντικό το αφήγημα" είπε. Πρόσθεσε ότι ο λαός "δικαιούται να μην τον ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του παρελθόντος αλλά το μέλλον".

  Για την κοστολόγηση σε 100 δις. ευρώ της κρίσης του 2015 απάντησε ότι δεν έχω απαντήσει ούτε στον Ρέγκλινγκ ούτε στον Στουρνάρα. "Γιατί δεν είναι σοβαρές αυτές οι προβλέψεις".

  Αναφέρθηκε στην μετάβαση του χρέους σε σταθερά επιτόκια. "Και αφού όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση επιτοκίων, για κάθε 1% ανόδου θα κερδίσουμε δαπάνες 500 εκατ ευρώ" είπε. Ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα "που είναι δημόσιος υπάλληλος και πήρε το βραβείο του καλύτερου διαχειριστή δημοσίου χρέους". Και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί "όταν θα κληθείτε να ψηφίσετε πόσες φορές θα γίνουμε βουλευτές".

  Για το ΠΔΕ είπε ότι είναι βεβαίως το πιο βασικό εργαλείο. Αλλά υπάρχουν και άλλα, είπε όπως η ΕΤΕπ, αλλά και οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν, "που φτάνουν στους στόχους και που πάνε μπροστά". Έφερε ως παράδειγμα ότι στην επέκταση της σύμβασης για το Αεροδρόμιο "δάνεισαν 660 εκατ. ευρώ οι τράπεζες. Δεν φταίει μόνο η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και το ότι δεν υπάρχουν καλά έργα" είπε.

  Έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις όπως ο αιγιαλός, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες. το πλαίσιο επενδυτικών εργαλείων. Και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία "ανάμεσα στις στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές και στην ανάπτυξη" και ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν πολιτικές του τύπου "να αυξηθεί πρώτα η πίττα και μετά να έρθει η ανάπτυξη".

  Επικαλέσθηκε τον Νίκο Καραθανασόπουλο, και την επισήμανσή του ότι ένα από τα παράλογα καπιταλισμού είναι ότι δεν μπορεί να δώσει στα δικά μας παιδιά πιο καλούς μισθούς και συντάξεις από ότι οι παλαιότεροι, επισήμανε ότι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Εξήγησε ότι τα σοσιαλιστικά και τα αριστερά κόμματα της Β. Ευρώπης είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων 10ετιών γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. "Πρέπει να επινοήσουμε πως θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα" επισήμανε.

  Αναφέρθηκε στην υπόσχεση της Παγκοσμιοποίησης να μην φοβούνται οι πολλοί. Οι μεσαίες τάξεις σε είχαν τίποτα να φοβηθούν, έλεγαν αλλά τελικά έχασαν και οι μεσαίες τάξεις. Χτυπιούνται παντού και σε όλες τις χώρες. Στην Αμερική και στην Ευρώπη, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ και πρότεινε την εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης.
  Αναφέρθηκε στην Βρετανία. "Ξέρετε ότι ήμουν 28 χρόνια στη Βρετανία και βλέπω μία χώρα από τον εθνικισμό να καταστρέφεται με το Μπρέξιτ. Υπάρχει το μίσος" είπε. "Και όλα αυτά επειδή κάποιοι είπαν ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Όταν αρχίζει ο εθνικισμός στην καλύτερη περίπτωση είναι καταστροφή".
  Επισήμανε ότι δεν είναι εύκολη η εφαρμογή της πολιτικής. "Δεν φτάνει μόνο η σωστή γραμμή, δεν φτάνει μόνο να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις" είπε. Επισήμανε ότι για παράδειγμα πρέπει να ξέρεις και να μάθεις πώς να αναδιαρθρώσεις τις δημόσιες επιχειρήσεις ή πώς να έχεις χρηματοδότηση και στήριξη του κόσμου για τον δημόσιο τομέα. Είπε προς την αντιπολίτευση "να έχετε διαφορετικό αφήγημα από εμάς αλλά τα προβλήματα θα τα βρείτε μπροστά σας με οποιαδήποτε στρατηγική".

  Αναφέρθηκε με στοιχεία για το αφήγημα της ΝΔ και για την μείωση του ΑΕΠ και την επιδείνωση του κοινωνικού κράτους τα χρόνια τα κρίσης αλλά και για την, μικρή, άνοδο με το πακέτο του 2019.

  Χρησιμοποίησε τη ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ "το θέμα είναι όχι τι έχεις κερδίσεις αλλά τι μπορείς να διατηρήσεις". Ανέφερε ότι "εμείς ήρθαμε στην εξουσία χωρίς πρόγραμμα χωρίς κάλυψη" και τώρα "αν έρθετε" είπε προς την ΝΔ σας αφήνουμε με μαξιλάρι και με ρύθμιση του χρέους. "Γιατί εσείς λέγατε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο" είπε ο ΥΠΟΙΚ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων