Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 20:00

  Νέο "αναδρομικό" αδιέξοδο στο συνταξιοδοτικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο "αναδρομικό" αδιέξοδο στο συνταξιοδοτικό

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Άλλο ένα νομικό και ταυτόχρονα δημοσιονομικό αδιέξοδο τείνει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, μετά την κατάθεση των τροπολογιών για τις συντάξεις την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση της μείωσης των "παλιών" συντάξεων (που θα ίσχυε το 2019), αλλά και την κατάργηση επιπλέον περικοπών ορισμένων "νέων" κύριων συντάξεων που εκδόθηκαν το 2016-2018.

  Ωστόσο, δεν καταργούν οι εν λόγω ρυθμίσεις την έως τώρα μείωση την οποία έχουν υποστεί γενικά οι συνολικά 200.000 "νέες" συντάξεις (αλλά και όλες εκείνες που θα την υποστούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι). Και γι’ αυτόν τον λόγο γεννούνται "γκρίζες" ζώνες, de jure πλέον (όχι μόνο de facto, όπως από τον περασμένο Ιούλιο είχε προειδοποιήσει το capital.gr), εν όψει της ψήφισης των σχετικών τροπολογιών.

  Δημοσιονομικές συνέπειες 

  Μάλιστα, οι "γκρίζες" αυτές ζώνες, λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης του νόμου απέναντι στους "παλιούς" από τη μια μεριά και τους "νέους" συνταξιούχους από την άλλη, ενδέχεται να έχουν και δημοσιονομικές συνέπειες, πέρα από εκείνες που ήδη κυοφορούνται από την υπόθεση των διεκδικούμενων από τους παλιούς συνταξιούχους αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές της περιόδου 2011-2012.

  Αυτήν τη φορά εκείνοι οι οποίοι αρχίζουν να διεκδικούν, προσφεύγοντας ήδη στη Δικαιοσύνη, δεν είναι οι παλιοί, αλλά... οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι αιτήθηκαν και πήραν (ή αναμένουν να πάρουν) σύνταξη μετά τις 12/5/2016. 

  Και αυτό γιατί οι συντάξεις τους ήταν (πριν από την κατάθεση στη Βουλή των νέων ρυθμίσεων) και παραμένουν (με βάση τα προβλεπόμενα των νέων ρυθμίσεων) μειωμένες σε σχέση με τις "παλιές", οι οποίες δεν θα κοπούν το 2019.

  Το κόστος, δε, των περικοπών τις οποίες έχουν υποστεί οι νέοι συνταξιούχοι εκτιμάται στην πλήρη του έκταση, σε ετήσια βάση ακόμα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

  Αντίστοιχο θα είναι προφανώς (δηλαδή 500 εκατ. ευρώ) και το κόστος για τον προϋπολογισμό των Ταμείων και του κράτους, σε περίπτωση που δικαιωθούν οι νέοι συνταξιούχοι και πρέπει να τους επιστραφούν όλες οι περικοπές που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις από τον Μάιο του 2016. Και αυτό την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2019 προβλέπει ταυτόχρονα: 

  - Μείωση της τακτικής χρηματοδότησης από το Δημόσιο κατά 880 εκατ. ευρώ, αλλά και της έκτακτης-ειδικής επιχορήγησης κατά 623 εκατ. ευρώ.

  - Πάγωμα κάθε άντλησης πόρων από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων