Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 17:46

  Γ. Σταθάκης: Πρωτοβουλία διάσωσης της ΛΑΡΚΟ αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ

  Γ. Σταθάκης: Πρωτοβουλία διάσωσης της ΛΑΡΚΟ αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:31

  Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μετά από συνάντηση που με εργαζόμενους της κρατικής βιομηχανίας νικελίου.

  Το πλάνο, που δήλωσε ότι αποδέχεται η ΔΕΗ, περιλαμβάνει, μείωση παράγωγης, εξοικονόμηση δαπανών και νέα ρύθμιση με υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ, θέτοντας συγκεκριμένους όρους.

  Η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνει στις ΛΑΡΚΟ προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

  "Διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ" δήλωσε νωρίτερα ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

  Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ σε σχετική του ανακοίνωση, καθώς η πορεία της τιμής του νικελίου υπήρξε χειρότερη των προβλέψεων, η εταιρεία καταγράφει ζημιές και συσσωρεύει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που δικαιούται να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης.

  Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως η λύση που προσπαθεί να προωθήσει το υπουργείο κινείται σε τρεις άξονες: Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους.

  Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

  Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

  Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

  Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων