Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 14:37

  Μ. Σπυράκη: Να προχωρήσει το ταμείο 4,8 δισ. της ΕΕ για τις περιοχές σε μετάβαση από τον άνθρακα

  Μ. Σπυράκη: Να προχωρήσει το ταμείο 4,8 δισ. της ΕΕ για τις περιοχές σε μετάβαση από τον άνθρακα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Υπέρ της δημιουργίας ενός εξειδικευμένου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον Προϋπολογισμό 2020-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πίστωση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τις περιοχές  που βρίσκονται σε μετάβαση από τον άνθρακα, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, στάθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη. Στην ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα "COP24", που πραγματοποιήθηκε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η κ. Σπυράκη έδειξε στους παρευρισκόμενους εικόνες από τα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στοιχεία που δείχνουν τις επιπτώσεις από τον άνθρακα στην υγεία των πολιτών. "Τα περιστατικά του καρκίνου παραμένουν στο 30.5% και το προσδόκιμο της ζωής μειώνεται", επεσήμανε, καλώντας τον Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε,  να πείσει το Συμβούλιο να υποστηρίξει τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να υποστηριχθούν τα έργα που θα δώσουν δουλειές και θα μειώσουν την εξάρτηση από τον άνθρακα σε πολλές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί οικονομική ευκαιρία, προωθώντας βιώσιμες επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολλά και περιλαμβάνουν: καθαρότερο αέρα, καλύτερη ποιότητα εργασίας και βελτιωμένες συνθήκες ζωής", σημείωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την περίοδο 2020-2030 χρειάζονται ετήσιες επενδύσεις 379 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα. "Είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε 900.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε", ανέφερε η ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος Τύπου.

  Το ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου, για να προχωρήσει θα ενισχύσει περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα και βρίσκονται σε μετάβαση σε  12 κράτη-μέλη και 41 Περιφέρειες. Η κ. Σπυράκη ήταν μία από τους τρεις ομιλητές στη συζήτηση με θέμα την "Ενεργειακή μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα"  μαζί με τον Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε  και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Βιομηχανίας του ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας, Τζέφρυ Μπούζεκ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων