Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Δεκ-2018 19:04

  Μίχαλος: Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν κοντά ποδάρια

  Μίχαλος: Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν κοντά ποδάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα μια υγιή οικονομία, είναι να αποκτήσει πρώτα μια υγιή πολιτική κουλτούρα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο 11ο CEO Summit.

  "Η ιστορία έδειξε ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν κοντά ποδάρια. Όπως άλλωστε, από την άλλη πλευρά, και ο λεγόμενος 'ελιτισμός'", ανέφερε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: "Είναι εύκολο να κερδίσει κανείς την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Το δύσκολο είναι να ηγηθεί ενός λαού και να τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.  Όλον το λαό, με δικαιοσύνη και ισορροπία. Χωρίς εξάρσεις.

  Θέλουμε ηγέτες με πολιτική γενναιότητα και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες. Με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν.

  Θέλουμε ηγέτες που θα μπορέσουν να παρουσιάσουν στους πολίτες ένα θετικό, ρεαλιστικό αφήγημα για την Ελλάδα μετά την κρίση. Για το που θέλουμε να πάει η χώρα και από ποιο δρόμο.

  Ένα αφήγημα για το πώς θέλουμε και πώς πρέπει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για το πώς εξασφαλίζεται με βιώσιμο τρόπο η κοινωνική συνοχή.

  Ένα αφήγημα για το ποια θέλουμε να είναι η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.

  Για το πώς θα διαμορφώσουμε ένα σύστημα Παιδείας, που θα λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας. Παρέχοντας γνώσεις και κυρίως ευκαιρίες σε όλους. Ενισχύοντας την κοινωνική κινητικότητα, την ατομική και συλλογική πρόοδο. ΄

  Όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, χρειάζονται μάνατζμεντ στο επίπεδο της εφαρμογής. Χρειάζονται, όμως, πρώτα ηγέτες οι οποίοι θα πείσουν και θα εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει αυτή την προσπάθεια.

  Χρειάζονται ηγέτες, οι οποίοι θα δείξουν με το παράδειγμά τους τι σημαίνει συναίνεση, συνεργασία, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, μακριά από κοντόφθαλμες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες."

  Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε και στο έλλειμμα ηγεσίας που ανέδειξε η κρίση, σημειώνοντας ότι "η οικονομική κρίση αποκάλυψε πολλές ενοχλητικές αλήθειες. Για το πολιτικό προσωπικό, για την κουλτούρα, αλλά και για το αξιακό σύστημα της κοινωνίας μας. Για τις αδυναμίες τις δικές μας, αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στο οποίο ανήκουμε"

  "Αποκάλυψε μια κουλτούρα στηριγμένη στην πελατειακή σχέση των πολιτών με το κράτος", ανέφερε.

  "Αποκάλυψε μια κουλτούρα ηγεσίας που πρότασσε την με κάθε κόστος εξασφάλιση πολιτικού οφέλους: με ανεδαφικές υποσχέσεις, αλλά και με τη διαρκή μετάθεση των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

  Όλα αυτά πιστεύω ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση της κρίσης.

  Αλλά και το γεγονός ότι η κρίση είχε τόσο μεγάλη διάρκεια, θεωρώ ότι οφείλεται επίσης – σε μεγάλο βαθμό – στο έλλειμμα ηγεσίας.

  Δείχνει έλλειμμα ηγεσίας το γεγονός ότι η ανάγκη δημοσιονομικής και – κυρίως – διαρθρωτικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια ως απαίτηση των δανειστών. Και όχι ως ένας – δύσκολος μεν – αλλά ζωτικής σημασίας εθνικός στόχος.

  Δείχνει έλλειμμα ηγεσίας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έφτιαξε από την αρχή ένα πρόγραμμα, του οποίου θα αναλάμβανε την κύρια ιδιοκτησία. Και θα το εφάρμοζε με συνέπεια, γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στην έξοδο από την κρίση.

  Αντίθετα, είδαμε τις κυβερνήσεις να μετατρέπονται σε 'μάνατζερ' των μνημονίων. Να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη σημαντικών μεταρρυθμίσεων, να αναβάλλουν ό,τι μπορούσε να αναβληθεί, να μπαλώνουν τρύπες από αξιολόγηση σε αξιολόγηση.

  Και το σημαντικότερο – κατά την άποψή μου – είναι ότι σε καιρό κρίσης, ο ελληνικός λαός διχάστηκε, αντί να ενωθεί. Το επίπλαστο δίλημμα "μνημόνιο – αντιμνημόνιο" δεν θα είχε δημιουργηθεί, αν οι πολιτικοί πρωταγωνιστές – τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης – είχαν ασκήσει πραγματική ηγεσία. Και όχι πολιτική διαχείριση.

  Χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα

  Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα "χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Χρειάζεται να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο.

  Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Περισσότερα εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, χρειάζεται να τολμήσουμε βαθιές ρήξεις με το παρελθόν.

  Με όραμα, ευθύνη και αίσθηση σκοπού. Στη διακυβέρνηση, στις επιχειρήσεις, σε όλα τα επίπεδα."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων