Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Δεκ-2018 20:00

  Τη στρατηγική της επόμενης ημέρας για τα ακίνητα χαράσσουν οι τράπεζες

  Τη στρατηγική της επόμενης ημέρας για τα ακίνητα χαράσσουν οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στρατηγική για τη διαχείριση του στοκ των ακινήτων τους σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, χαράσσουν οι τράπεζες, ενόψει της στοχοθεσίας που θα υποβάλουν στον SSM τον προσεχή Μάρτιο.

  Οι νέοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που θα υποβληθούν στον SSΜ στα τέλη Μαρτίου 2019, θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά συγκεκριμένη στοχοθεσία για τα ακίνητα.

  Καθώς οι πλειστηριασμοί θα αποκτήσουν από το 2019 μεγαλύτερη βαρύτητα στην εργαλειοθήκη των τραπεζών για τη μείωση των NPEs, η στρατηγική που πρέπει να διαμορφώσουν οι τράπεζες αφορά όχι μόνο το "ξεφόρτωμα" των ακινήτων που έχουν ή θα σωρεύσουν κατόπιν πλειστηριασμών, αλλά και το ποια ακίνητα θα "χτυπήσουν" στους επερχόμενους πλειστηριασμούς.

  Η στρατηγική αυτή είναι απαραίτητη διότι ο SSM έχει μεν επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτούν ακίνητα από πλειστηριασμούς, αλλά με την προϋπόθεση να έχουν πλάνο επαναπώλησής τους εντός τριετίας. Μέχρι στιγμής, από τους πλειστηριασμούς που αποβαίνουν  γόνιμοι, το 80% των ακινήτων καταλήγουν στις τράπεζες.

  Προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους στο μέτωπο των ακινήτων, οι τράπεζες αναπτύσσουν συνεργασίες με εξειδικευμένες στον τομέα του real estate εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. 

  Οι εταιρίες αυτές αφενός έχουν αρχίσει να "ξεκαθαρίζουν" τα ακίνητα που βρίσκονται στο στοκ των τραπεζών έτσι ώστε να καταστούν εμπορεύσιμα και να μπορέσουν να προωθηθούν στην αγορά μεθοδευμένα σε επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών είναι χαοτική, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να συνιστά εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνεια, μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλο κωδικό (π.χ. άλλο κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα σε ακίνητα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές κ.λπ.

  Αφετέρου, οι εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων δημιουργούν μοντέλα για το πώς οι τράπεζες θα μπορούν να αξιολογούν τη δυνατότητα (αν, πώς και με ποιο τίμημα) απόκτησης ακινήτων από πλειστηριασμούς (credit bidding). 

  Δημιουργούν, παράλληλα, δείκτη εμπορευσιμότητας των ακινήτων, δηλαδή μία φόρμουλα που θα επιτρέπει στην τράπεζα να αξιολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά (πόσο εμπορικό είναι και σε τι βάθος χρόνου) και να μπορεί έτσι να κατηγοριοποιεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, λαμβάνοντας αποφάσεις αναλόγως με τις ανάγκες της. 

  Σημειώνεται ότι οι διαχειριστές με την εξειδίκευση στα ακίνητα αναλαμβάνουν δραστηριότητα ήδη πριν από τον πλειστηριασμό, όταν η τράπεζα επιδιώκει ακόμη να βρει με τον οφειλέτη λύσεις για τη ρύθμιση του δανείου.

  Διαμορφώνουν έτσι προϊόντα για την ανταλλαγή χρέους (did in lieu) στη βάση μοντέλων που αποτιμούν την αξία του δανείου και της εξασφάλισής του, καθώς και του κόστους που γλυτώνει η τράπεζα αν αποφασίσει την ανταλλαγή του ακινήτου για να σβήσει την οφειλή. Τα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτουν οι συγκεκριμένοι διαχειριστές επιτρέπουν στις τράπεζες να καταλήγουν σε γρήγορη λήψη αποφάσεων, διασφαλίζοντας ότι ο account officer της τράπεζας δεν θα παρακάμψει τις διαδικασίες και τις αποφάσεις της διοίκησης της τράπεζας και αντίστροφα, ότι οι διαδικασίες δεν θα αργήσουν, "κολλώντας" σε ανώτερο επίπεδο λόγω γραφειοκρατίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων